Povedená rekonstrukce bytu na Vinohradech

Dita Pfeferová
2. Říjen 2018

Rekonstrukci mezonetového bytu na pražských Vinohradech realizoval Atelier Vltava na několik etap. V první etapě proběhla rekonstrukce horního, odpočinkového patra obsahující ložnice, šatnu a hygienické zázemí. V druhé etapě byla pozornost architektů věnována spodnímu obývacímu prostoru. Právě tento prostor je souborem rafinovaných a originálních prvků a detailů.

 

Dispozice vstupního obytného patra byla zachována v duchu prostorového půdorysu, tak jsou všechny části vzájemně propojeny v jeden velký celek. Podlaha z dubových parket a dřevěné trámoví nesoucí palubkový strop jsou dominantními prvky interiéru, proto byly u ostatního vybavení uplatněny neutrální barvy, aby zvýraznily živelnost a měkkost textury dřeva. V celém prostoru mají zdi bílý nátěr, s výjimkou té části, která obklopuje kuchyňskou linku.  Zde bylo v kontrastu k hladké bílé ploše kuchyňské linky užito stěrky s imitací betonu s povrchovou úpravou lakem.

 

V korespondenci s neutrálními barvami je v interiéru užito několik opravdu půvabných detailů, které osvěžují i relativně jednoduchou dispozici. Například zasklený krb vestavěn v panelu omítnutým stěrkou, nebo výklenek za krbem, který je půvabně řešen formou „čtecího“ koutku. Bílý nábytek obývacího pokoje pak opticky doplňuje menší knihovna vytvořena z ohýbaného jasanového dřeva, nebo vzorovaný koberec. Bílé kuchyňské lince dodává dynamiku hlavně výklopná digestoř jasné žluté barvy. Zkrátka každá barva i každý materiál nebo detail mají v bytě svůj účel a tak se stávají jeho nezaměnitelnou součástí.