Schodiště jako dominanta

Jistě se shodneme, že propojení dvou pater pomocí schodiště je bez diskuze. Ale jak z něho vytvořit hlavní střed veškeré pozornosti? Jednoduše, stačí trocha kreativity a fantazie. Především záleží, zdali si stavíte nový dům nebo toužíte po rekonstrukci.

 

Začneme u nového bydlení. Zde je povoleno téměř naprosto vše. Když si vyberete například točité schodiště z jednoho kusu olemované krásným kovovým krouceným zábradlím, stane se vládnoucím prvkem celého interiéru. Je to pouze na vás a architektovi, aby byl projekt působivý, ale zároveň i proveditelný a stabilní.

 

V případě rekonstrukce se nabízejí dvě možnosti. Nechat si udělat schodiště nové, což je finančně náročné nebo si původní schodiště trochu vylepšit. Při zkrášlování vašeho starého schodiště jste sice omezeni konstrukcí, ale o to víc si můžete vyhrát se zábradlím, nášlapnou vrstvou schodišťových stupňů a veškerými detaily. Lze vše pojmout i prakticky. Pod schodištěm se často nachází nevyužitý prostor, který může být vyplněn užitečnou skříňkou, šuplíkem nebo poličkou.

 

Zde je pár názorných ukázek, které vám určitě poslouží jako inspirace pro vytvoření efektivního designu vašeho bytu či domu.

Dřevěné schodiště krásně ladí se sněhově bílou barvou. Z jedné strany vestavěné, z druhé zavěšené na nosných lanech doplněné barevnými zamotanými provázky, které připomínají melodickou harfu. Jen si zahrát.

Krásný příklad, kdy tak jednoduché prvky, jako jsou bublinky, dokáží proměnit zábradlí v designovou dekoraci a zapůsobit na každého návštěvníka domu.

Zavěšené schodiště s dřevěnými stupni vytváří ladnou křivku v kovových linkách.

Velice zajímavý detail vytváří na dřevěném schodišti skleněná stěna. Nejen, že slouží jako bezpečnostní prvek, zároveň také zdůrazňuje, doslova až vyzdvihuje, celou podstatu schodiště.

I v moderním světě si milovníci historie příjdou na své. Mít ve svém obydlí vyřezávané dřevěné schodiště je pro ně tím pravým. Prostě starobylý šmrnc, který nikdy nezklame.

Chytrým a zároveň elegantním řešením je osvětlení stupňů pomocí LED světelných pásků. Za prvé, vidíte kam našlapujete. Za druhé, vytváří se i zajímavý efekt prostupu světla mezi schody.

Skleněné schodiště působí vzdušně a čistě. Stabilitu zajišťuje kovová konstrukce, která udrží opravdu každého. Nebojte se.

Opravdu zajímavé a extravagantní kovové schody, které lze různě tvarovat. Fantazii se meze nekladou.

Monolitické betonové schodiště je jednoduché a kouzelné. Lze si nechat vyrobit mnoho různých tvarů a jako třešničkou na dortu je i možnost obarvení.

Není žádnou novinkou, že jsou geometrické tvary v módě. Proč si nevytvořit tento neobvyklý podhled?

Vtipné pojetí prostoru pod schodištěm. Hodí se nejen do dětského pokoje, ale i kamkoliv, kde je schodiště umístěno. Mezi námi, vždy se hodí úložný prostor navíc.