Bezbariérové bydlení, které je i moderní? Jistě!

Zuzana Kysučanová
7. Březen 2018

Na první pohled se tváří jako nevinný dům s moderním nádechem. Při pozornějším zkoumání ale zjistíte, že za velkou zdí se skrývá soukromí otevřené proměnlivé obloze. Velké prosklené plochy jsou propojením spodního a horního patra. Zeď u příjezdové cesty slouží jako ochrana soukromí, zároveň také jako lehké tlumení hluku z ulice.

 

Projektu se zhostila společnost OB Architecture včele s architektem Ollym Bray a spolupráce interiérové designérky Emmy Hooton. Jejich úkolem bylo vytvořit příjemné bydlení pro mladý pár, který měl jedno velké přání, aby dům byl moderní a zároveň bezbariérový.

 

Dům se nachází v nádherné lokalitě Lymington - Hants (v UK) s výhledem na moře, proto byly navrženy dvě patra. Z vyššího podlaží se tak naskýtá úchvatný pohled na zapadající slunce nad mořem. Spodní patro zase nabízí útulné posezení na terase s přáteli nebo rodinou s výhledem na zahradu.

 

Z venku je dům s bílým nátěrem v úrovni přízemí, které tvoří garáž, 3 koupelny (jedna z nich je řešena bezbariérově), 3 ložnice s jednou hlavní, která je opět s bezbariérovým řešením, pracovna a hala, kde se nachází jak schodišťový prostor, tak i výtahová šachta pro transport na invalidním vozíku. První patro je z venku oplátováno šedým zinkem a dřevem, jež tvoří kuchyň s bezbariérovým řešením s rozsáhlou jídelnou a napojením na druhý obývací pokoj zakončený balkónem.

 

  • Přízemí

Hlavní ložnice a pracovna jsou ukončeny prosklenými stěnami. Dominantou tohoto patra jsou prosklené plochy. Celé patro tak působí velice vzdušně a klidně i za nepříznivého počasí. Hlavní spojením mezi patry je výtah, ale i dřevěné schodiště, které je osvětleno po stranách schodišťových stupňů. Takové schody do nebe.

 

  • 1. Patro

Obývací pokoj s jídelnou jsou prosvětleny dvěma světlíky, které propouštějí venkovní nestále počasí plné slunečního záření a dešťových kapek až do interiéru. Kuchyně a obývací pokoj jsou uzavřeny skleněnou stěnou, které naskytují výhled na vycházející a zapadající slunce. Boční stěny horního podloží jsou osazeny podlouhlými okny, jež vycházejí od podlahy.