Soukromá elegance ukryta v lesích

Zuzana Kysučanová
23. Říjen 2015

Nadčasový design, různorodý materiál, více úrovňový terén, soukromí. To vše naleznete v Jevanech, kde se schovává nenápadná novostavba rodinného domu, který navrhl architekt David Kraus ze studia Architektura s.r.o.

 

Objekt je tvořen třemi materiály, které korespondují s okolní krajinou. Jedná se o dřevo a přírodní kámen, jež jsou doplněny o velké prosklené stěny s výhledem na blízký rybník. Střecha a stropní konstrukce jsou z pohledového betonu.

 

Půdorysné členění je lehce svažité a rozdělené do třech úrovní, které rozčleňují i funkci objektu. Zadní a zároveň nejvyšší část je určena pro technické zázemí. Přední křídlo slouží k obývání a skládá se ze dvou zón (pro děti a dospělé). Obývací místnosti jsou situovány k jihu, dle rozdělení jsou obohaceny buď o východní osvětlení, nebo západní.

 

Dům se vyznačuje jako nízkoenergetický. Vytápění je zajištěno tepelným čerpadlem, které je uloženo v podlahách. Obývací pokoj, jehož součástí je i kuchyň s jídelnou, je vybaven krbem s kamenným obložením. Kámen zde tvoří jednu velkou stěnu celé obývací haly.

Exteriér je tvořen stromovým porostem, zatravněním a dřevěnými chodníčky. Dále také dvěma velkými terasami. Jednou z hlavních předností jedné z nich je venkovní bazén, který lze uschovat posuvnou dřevěnou deskou. Je tak chráněn před padajícím jehličím a šiškami. Druhá je částečně zakryta a opatřena světlíky ve střešní konstrukci. Dokonalé místo pro venkovní posezení. Další nejmenší mohou být prakticky kdekoli, kde se chodníčky rozšiřují.

Interiér budovy je v obývacích částech tvořen dřevěnou podlahou a stropem z pohledového betonu, jedná se o současný trend. Obývací místností se pohybuje klidná a mírná atmosféra, jež je způsobena výhledem do přírodních krás. Koupelna je z líté bílé podlahy, které úchvatně kontrastuje mramorové obložení. Zároveň dodává koupelně luxusní vzhled.

Střídající se úrovně, obrovské skleně plochy, členění. Zajímavé hraní si s půdorysným tvarem dodává budově nádherný dojem. Přístavba, pro parkovací stání (pro tři automobily), vytváří útulné zákoutí k rodinnému domu. Celkový dojem je honosný a elegantní s mnoho pokoji, s mnoho obyvateli.