Na první pohled venkovská chalupa, na druhý soukromý luxus

Zuzana Kysučanová
19. Březen 2018

Wayside je soukromý dům, který leží na pozemku s rozlohou jednoho akru. Majitelé toužili po změně a to bylo výzvou pro společnost OB Architecture. Architekt se snažil více otevřít prostor, aby vynikl pohled do skoro nekonečné zahrady plné zeleně.

 

Cílem projektu bylo rozšíření přízemí a sloučení pokojů od lodžie, vstupní haly, jídelny s kuchyní až po obývací pokoj. Hlavní myšlenkou bylo propojení zevnitř ven, kterému se docílilo pomocí velkých francouzských oken s výhledem na rozměrný venkovní bazén.

 

Celá přestavba se nese v duchu přírodních materiálů, vzniká tak nenásilný vzhled interiéru s luxusním podtextem. Dřevěné prvky protínají veškeré pokoje v přízemí, kterým se tímto dostává jednotného harmonického souladu plného pohody a klidu.

Prosklená velká okna jsou nedílnou součástí domu. Prosvětlují prostory a otevírají bariéru mezi interiérem a exteriérem. Zajímavým prvkem je členění okenní desky, které je charakteristické pro celé přestavěné přízemí.

Část mezi vstupní halou a kuchyní s jídelnou je rozdělena příčkou, kterou zpřístupňují velké prosklené dveře. Prostupnost je tak neustále zachována.

V jídelně i v kuchyňské části je dominantou dřevo. Konkrétně v podobě dřevěného jídelního stolu pro 8 osob s dřevěnými židličkami pro příjemné posezení a dřevěnou kuchyní s ostrůvkem a vestavěným nábytkem pro pohodové vaření k dlouhému debužírování.

Jaké kuchařce by se vařilo špatně v kuchyni s tak nádherným výhledem? Naprosto úchvatný doplněk, který vnese do interiéru spoustu denních paprsků a zároveň otevírá venkovní prostor plný zeleného porostu a třpytivých vodních vlnek.

Venkovní zapuštěný bazén je opravdu velký a svádivý k vodním radovánkám. Jeho délka dovoluje udělat i pár temp pro splnění fyzických aktivit. Majitelé se zajisté řídí heslem: „Sportem ku zdraví.“

Poslední perličkou celého projektu je renovace koupelny. Jejím dominujícím prvkem je vana s nerezovým zevnějškem sladěna s šedivým odstínem malby přilehlé stěny. Pěkný kontrast završuje bílá barva jak stěny, tak i vnitřní části vany. Je to skvost určený k očistě a dlouhé smyslné relaxaci.