Luxusní moderní dům vnořený do terasovitých vinic

Zuzana Kysučanová
13. Červen 2017

Dokonalá přeměna původního objektu, která byla provedena pod taktovkou italského architekta společnosti SR+B lab konkrétně Rocca Borromini. Projekt byl proveden velice elegantně a stylově, tak jako je i sám italský šmrnc.

 

Myšlenkou celého konceptu je co nejvíce souznít s přírodou. Jsou zde použity přírodní materiály, jež dodávají stavbě ekologický ráz. Nádherný výhled v horách Valtellina v Itálii se úplně vybízí k tomu, aby byl objekt stavěn v duchu stávajících italských alp.

 

Pozemek se nachází nedaleko typických terasovitých vinic, proto je dům situován s více úrovněmi. Koncepce tak splývá s okolím a nenarušuje oblast. Hlavním stavebním prvkem je zde kámen, který tvoří veškeré nosné zdivo. Zastřešení budovy je řešeno plochou pochůznou střechou s částečnou vegetací, aby byla zachována stráň plná zeleného porostu.

 

Interiér je volen spíše do světlého odstínu bílé v kombinaci s dřevěným obložením v různých odstínech. Konkrétně materiál termocotto, což je doménou hlavně italských designérů, je velice netradičním a zvláště poutavým prvkem. Jedná se o tepelně opracovanou dubovou dýhu. Zde je použita v odstínu popelavé barvy. Skvělý typ jak si ozvláštnit kuchyni, koupelnu, terasu nebo jinou místnost.

 

Dvě veliká okna, nabízející moc pěkný výhled, se nachází v obývacím pokoji v horním patře a v přízemí, kde je jídelna spojená s kuchyňským koutem. Pro majitele i návštěvníky je tak zajištěna příjemná atmosféra plná netradičních dojmů a krás.

Dominantou jídelny s kuchyňským koutem je velký pracovní ostrůvek s napojeným jídelním stolem z jednoho kusu s barovými židlemi. Pracovní plocha je z nerez oceli s dřezem a varnou plochou. Skříně a ostatní spotřebiče jsou vestavěné ve stěně. Za pracovním ostrůvkem je stěna, kde je použit obklad termocotto (popel – dřevo) s napojením na obývací místnost. Vše se nachází v přízemí.

V koupelně byl navrhnut obklad a dlažba termocotto s kombinací dvou bílých umyvadel spojených mramorovou deskou. Druhá koupelna je také s dřevěným obkladem na jedné stěně, na přilehlé stěně jsou bílá umyvadla z jednoho kusu. Dále je spojena s ložnicí dohromady. Z ložnice vedou dřevěné schody bez zábradlí nahoru až k prosklené velké šatně.

Exteriér se doslova schovává v terasovitém terénu. Zahrada je plná vegetace, kamene a dřeva. Venkovní bazén s kamenným obložením z černé žuly, která vypadá opravdu nádherně a netradičně, je umístěn v horním patře. Okolní terasa je dřevěná (termocotto v odstínu popel – dřevo) s přechodem na kamennou dlažbu. Přístup na terasu je z obývacího pokoje.

Obývací pokoj je situován v horním patře, kde je dřevěná podlaha, přecházející do jiného odstínu na venkovní terasu, s nábytkem v bílém kontrastu, který je umístěn také na terase. Součástí je i herní místnost s velkým stolem na ping – pong v černé barvě .

Je to místo pro sportovní nadšence, které má v tomto luxusním obydlí svůj opravdu stylový koutek. Zde začne sportovat snad opravdu každý.