Dvě tváře šikmé střechy

Zuzana Kysučanová
6. Červenec 2017

Jistě jste se při budování nového projektu nebo při rekonstrukci stávajícího objektu setkali s tím, že v dané lokalitě je jisté omezení. Je to myšleno ve smyslu, že je například nařízeno městským architektem v určitém území, že okolní zástavba je se šikmými střechami, proto i ta vaše musí být opatřena šikmou střechou. Jak problém ale vyřešit?

 

Architektonická společnost OB Architecture dostala zakázku s tímto zadáním. Architekt James Chapman jej vyřešil velice elegantně a vkusně. Střechu neudělal pouze klasicky sedlově, naopak si pohrál s geometrií a odlišil stranu blíže k silnici a protilehlou stranu na otevřené prostranství do širokých polí ve Winchestru (Velká Británie).

Plechové zastřešení je díky měnícím se úrovním zakončení a odlišnému zakřivení zcela odlišné. Vzniká nová tvář nejen ulice, ale i celé lokality. Jednou stranou je dodrženo zadání, druhou je vyhověno požadavkům na moderní budovu. Vzhled stavby je vyzdvihnut světlým dřevěným „omítnutím“ (dřevěný obklad na venkovní fasádě v úrovni 1. NP), které příjemně doplňuje jak tmavě šedou střechu, tak i komín v bílém odstínu umístěný ve štítovém zdivu s mírným předsazením (věnujte pozornost vhodné izolaci, komín je více namáhán na ochlazování).

Kuchyňská část je umístěna mezi jídelnou a obývací částí. Jejím opravdu netradičním a zajímavým prvkem je osvětlení nad pracovním ostrůvkem, které je s tmavou pracovní deskou. Světlo je obrovské a působí skoro až abstraktně, ale dokonale osvítí pracovní část. Dalším krásným prvkem celé této haly je členitost, o kterou se „postarala“ střecha.

Skleněné plochy nejsou nikde stejné. V každé stěně se nachází jinak velké/malé okno, odlišně dveře, jiné skleněné části. Dohromady vše ale tvoří harmonický soulad plný geometrických tvarů, což určitě ocení každé vyrůstající dítě.

Cíl je jeden a tím je klid vycházející z venkovního prostranství. Proto je součástí ložnice velké francouzské okno s posuvnými vnitřními okenicemi.

Horní koupelna je obdélníková a o trochu větší než dolní. Podstatným rozdílem je ale provedení. Jedna je s jemným obkladem, dvěma umyvadly, jednou vanou a sprchou, vše je v módním stylu. Druhá je s mramorovým obkladem laděna spíše do klasického rázu.

 Obývací část doslova vyčnívá ven z půdorysu a hned za ní lehce i jídelna. Prostor je tak odchýlený a tvoří samostatný sektor pro společné chvíle. Rozmístění do tvaru písmene „L“ otevírá prostor pro venkovní terasu, která v teplých dnech zaručeně potěší.

Interiér domu je stylizován do souladu se světlem, proto je celý ve světlých tónech a tvoří jej mnoho prosklených ploch. Když se vše v noci za tmy rozsvítí, ukáže se i jiná stránka domu, tím i zajímavá podívaná zásluhou nainstalovaného osvětlení.