"Boj za lepší zítřky"

Zuzana Kysučanová
1. Listopad 2015

Krásna budova z roku 1922, která byla navržena německými architekty Effenbergerem a Noppesem ve stylu art-deco. Jedná se o třípatrovou stavbu s částečným podsklepením, kde první dvě patra patřila právě kinu Varšava. Podkrovní část sloužila jako autodílna. V průběhu 20. století si prošla mnohou změn a uzavřením.

 

V roce 2012 se město Liberec rozhodlo pro její prodej, proti tomu se rozhodl bojovat spolek „Zachraňme kino Varšava“, který zformovala angažovaná skupina veřejnosti. Bohužel se jí zatím podařilo zachránit pouze jednu část, a tou je foyer. Zde vznikl prostor pro kinokavárnu s úžasným designem.

 

Členové spolku (mezi nimi jsou i tři architekti) vytvořili plány na rekonstrukci. Jejich myšlenkou projektu bylo propojení starého s novým a provzdušnění konstrukce. Rekonstrukce zasáhla do odstranění stěn, jež bránily větrání do anglických dvorků. Dále byly obnoveny vlysy na stěnách s pozvolným přechodem na strop. Podlahy byly ponechány, pouze se jim dostalo nové péče.

 

Vstup byl osazen masivními dubovými dveřmi, jež jsou doplněny skly s fazetami a mosaznými prvky. Kolemjdoucím se tak nabízí příjemný pohled skrz do interiéru, který oplývá historií a různými zážitky.

Původní schodiště stoupá k nejdůležitějšímu bodu celé rekonstrukce, k zadní části kinokavárny. Za ní se rozprostírá nádherný, působivý interiér, do kterého se opravdu zamilujete. Vlysy vytváří netradiční vzhled plný geometrických křivek vytvářejících 3D efekt. Na stropě visí původní repasovaná svítidla, jež podtrhují celkový charakter místnosti.

Schodišťový prostor a kavárna jsou propojeny obloukovým vstupem s vlysy. Pod schodištěm stojí klavír, nad kterým visí prosvětlený podhled. Trochu působí jako brána ne do pekel, ale do ráje plného dobré kávy, zajímavých setkání a nových zážitků.

Dominantním prvkem kavárny je masivní bar z liberecké žuly, jehož tloušťka činí 8 cm. Vede podél celé kavárny a nabízí i pár míst k sezení. Ostatní židličky, stoly a lavice jsou rozmístěny tak, aby interiér nepůsobil přeplněným dojmem, ale naopak vzdušně, a dal tak možnost vyniknout pěkným detailům.

Když vezmeme v potaz, že se na celé rekonstrukci podílela nejen firma, ale hlavně dobrovolníci, kteří si nedělali nárok na honorář, tak klobouk dolů. Opravdu musím říci, že se celý projekt vydařil velice pěkně a zaslouží si ocenění (Cena v kategorii Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře - rekonstrukce foyer kina Varšava) a samozřejmě mnoho návštěv.