Jankovcova

JANKOVCOVA

Design: OOOOX I Ing. Arch Radka Valová, Ing. Arch. Martina Spurná

Foto: Martin Zeman

 

Interiér bytu

Dispozice – Jedná se o interiér bytu v novostavbě bytového domu s od začátku pevně danou dispozicí. Drobná úprava dispozice nastala v případě koupelny náležící k hlavní ložnici. Atypický tvar bytu s ostrými úhly byl pro nás výzvou. Hlavním prvkem tohoto interiéru je masivní dubová podlaha, skládaná do maďarského vzoru. Ze vstupní chodby vedou dveře do ložnice, hlavní koupelny, pracovny, dětského pokoje a chodba díky otevření a zrušení dveří plynně navazuje na obývací pokoj s kuchyňským koutem a jídelnou. Směr pokládky Vás přímo vede do otevřeného prostoru.

Koncept/ barevnost / materiály – Dominujícím materiálem je již zmíněné masivní dubové dřevo, doplněné o šedou betonovou stěrku na stěnách, ocelové prvky nábytku, kamenná umyvadla a mosazné baterie v koupelnách.  Vysoký důraz byl kladen na osvětlení, které lze v tomto interiéru najít v mnoha jeho podobách, jako je například ambientní podsvícení zrcadel, nastavitelné čtecí lampičky s teplým světlem, industriální zářivky v chodbě s přiznanou kabeláží apod. Barevnost byla založena na černé a šedé. Kontrastem se pak stala struktura dřeva a jeho teplý odstín. Tato zdánlivá hrubost byla zjemněna textiliemi, které lze vidět na velké sedací soupravě, atypické posteli, závěsech, polštářích a v neposlední řade k tomu posloužila i kožešina pod konferenčním stolkem.

Kuchyně & jídelna – netradiční tvar kuchyně byl vyřešen vysokou sestavou kuchyňských skříněk lakovaných světle šedou barvou, které volně navazují na pracovní desku z umělého kamene. Vznikla tak odlehčená podoba kuchyňské linky, která však nabízí dostatek úložného prostoru se všemi potřebnými spotřebiči. Pole působnosti tak dostala výrazná digestoř na betonové stěrce, která vznikla opláštěním klasické vestavné digestoře krytem z lakovaného plechu. Stala se tak dominantou kuchyně. Dalším výrazným prvkem minimalistické kuchyňské linky je netradiční černá kuchyňská baterie. Podkladem, pro ocelovou konstrukci a dřevo v kuchyni, se stala betonová stěrka. Jídelní stůl pro 6 až 8 osob byl vyroben ve stejném duchu, jako zbytek interiéru, na míru z masivního dubového dřeva a oceli.

Obývací pokoj – Součástí obývacího pokoje je kuchyňská linka a jídelní stůl. Tento otevřený koncept perfektně propojuje veškeré materiály dohromady. Televizní stěna je obestavěná knihovnou tvořenou konstrukcí z ocelového jeklu a tahokovu. Perforovaná police nedrží prach, a tudíž je vhodná pro větší, nerovnoměrně zaplněné plochy. Spodní uzavřená skříňka z lamina je opět uzavřena tahokovem, tentokrát podloženým tmavým laminem. Díky klientově lásce ke knihám bude konstrukce perforovaných polic doplněná později dle potřeby i na protější stěně.  Sedací souprava byla vyrobena na míru a kopíruje další ostrý roh v místnosti.

Ložnice – Ložnice disponuje vlastní koupelnou, která je propojena s klidovou částí pomocí kouřového skla, tak, že do ní proniká denní světlo. Pro vytvoření soukromí je možné tento průhled zakrýt závěsem. Dominantou této místnosti je však přechod podlahy na stěnu. Postel s vysokým čalouněným čelem byla vyrobena na míru v souladu s designem ostatních místností. Postel byla doplněna o výrazné nástěnné lampy od Lampe Gras Light. Akustickou bariéru od ulice zajišťují blackoutové závěsy s podšitím, které po zatažení tvoří též i světelnou bariéru.

Koupelny – Obě koupelny kombinují betonovou stěrku a keramický černý obklad. Sanita je použita šedá a je spíš upozaděna oproti kamenným umyvadlům a mosazným bateriím, které naopak vynikají a stávají se tak “šperky“ koupelny. V hlavní koupelně nalezneme velkou vanu, závěsné wc a také skrytou pračku se sušičkou, které jsou elegantně zakryté za lamelovými dřevěnými dveřmi. Jako deska pod umyvadlo byl použit umělý kámen v černém ocelovém rámu. V koupelně pro majitele domu nalezneme zase sprchový kout, záchod a umyvadlo, posazené na desku ze dřevěných lamel. Lamely plně přechází do příčky, která opticky oddělila záchod od ložnice. V obou koupelkách nalezneme kruhová zrcadla. V koupelně u ložnice se jedná o zrcadlo podsvícené, v hlavní koupelně je doplněno o designový autorský prvek mosazné obruče, kombinované se závěsnými Edison žárovkami.

Šatna & chodba – po zrušení dveří v chodbě a zvýšením zádveří vznikl otevřený prostor a průhled do hlavního obytného prostoru. Původní stropy byly zbaveny omítky, elektrické rozvody byly schovány do obvodových stěn a strop byl obroušen a lazurován. Osvětlení chodby tvoří systém stmívatelných zářivek s přiznanou kabeláží z textilních kabelů. Samotná struktura betonu, jeho nedokonalost a kresba bednění dala chodbě osobitý charakter.

Doplňky – v celém interiéru jsou použité interiérové doplňky ze sortimentu našeho showroomu LOOOOX.