Lukáš Vlček

Bydlení a interiérový design Homepix kontribútor

Maximální využití minimálního prostoru

Architekti se omezení nezalekli a udělali z něj výhodu. Inspiraci našli v Japonsku, kde nejsou výjimkou metr široké domy. Pozemek se nachází necelou hodinu od centra Prahy v klidné zástavbě. Před projektanty vyvstalo mnoho otázek. Jak situovat okna aby byl dům co nejvíce prosvětlen? Jak interiér domu co nejvíce zvětšit?

Architekti v návrhu stavbu zapustili do jižně se svažujícího terénu. Horní ložnicové patro vyčnívá do ulice a vytváří přístřešek na parkování. Spodní podsunuté patro vytváří pro horní patro terasu s výhledem na rybník. Zajímavě zpracované je schodiště vinoucí se celým domem, na jehož konci se nachází kruhový střešní světlík, kterým se denní světlo dostává i do jídelny ve spodním patře. Pohled ze schodiště dolů může navozovat klaustrofobické pocity jako z legendárního filmu Vertigo.

I přes omezení v podobě úzkého pozemku se podařilo postavit soběstačný dům, aniž by projektanti museli na úkor klienta slevit ze svých požadavků. Někdy se podaří z limitujících omezení udělat přednost a najít řešení, se kterým budou spokojeni všichni zúčastnění, tak jak je to v tomto případě.