Lukáš Vlček

Bydlení a interiérový design Homepix kontribútor

Jak postavit moderní dům během šesti měsíců

Dům dostal jméno „dům pro baletku“, jméno má odkazovat na původní profesi majitelky. Jako o baletce mezi domy můžeme hovořit i o samotné stavbě. Její vnitřní rozměry jsou 3,5 x 15,5 metrů. Toto konstrukční řešení má za cíl co nejvíc ušetřit náklady. Mladí manželé čekali potomka a hledali alternativu k panelákovému bytu, kde dosud žili. Z obavy, že by se zadlužili si ale nechtěli brát hypotéku, proto omezili rozpočet na milion korun, což byla částka, za který prodali svůj panelákový byt.

Celý dům byl postaven s pomocí rodinných přátel během půl roku, tím se významně ušetřili další náklady. Ale i s omezeným rozpočtem může vzniknout zajímavá stavba s originálním vnitřním i vnějším uspořádáním. Interiér je pojat jako spojený prostor, můžete tak prohlédnout z dětského pokoje přes jídelnu až do obýváku. Interiér i exteriér je přizpůsoben prostředí, ve kterém dům vznikl. Zásadní místo tu má dřevo, které je prakticky všude, je z něj vyrobená i podlaha ve sprchovém koutě.

Odvážně realizovaná stavba by nevznikla bez odvahy architektů i klientů. Známé přísloví „práce kvapná málo platná“ v tomto případě naštěstí neplatí.