Dokonalé spojení estetiky s maximální funkčnostní

Lukáš Vlček
25. Srpen 2001

Vila K, jak zní jméno objektu, zaujme na první pohled minimalistickým stylem, který pracuje s geometrickými vzory. Co dělá tento dům zajímavý není jen snadno rozpoznatelný styl.

Dům výborně koresponduje s prostředím ve kterém vznikl a každé jeho patro slouží k jinému specifickému účelu. Na původním místě objektu stál sochařský ateliér, který byl asanovaný. Díky mírnému převýšení parcely bylo možné společenskou část domu zapustit částečně do terénu, tím byla vytvořena značná část intimity v prostorách zahrady.  

Dalším zajímavým prvkem je postavení čtyř podlažních pater. Dvě spodní podlaží mají půdorys ve tvaru L. Třetí podlaží kopíruje stavební čáru a čtvrté podlaží je zapuštěné a má charakter střešní nadstavby s wellness terasou. Rozdílnost podlaží nespočívá jen v jejich stavebních úpravách, ale i v jejich využití.

Přízemí je využito pro společensko reprezentativní účely (v denní dobu) a poschodí pro soukromí rodiny (večerní doba). Na čtvrtém patře se nachází relaxační prostory. Zároveň všechna horní podlaží mají terasy umožnující výhled do okolí.

Čisté, rovné linie se projevují i v interiéru, ten je díky proskleným dveřím a oknům které jsou rozmístěné po celé šířce domu dostatečně osvětlený.

Vila K je příkladem toho, že výrazný styl může efektivně sloužit pohodlnému bydlení bez kompromisů. Dům navíc koresponduje s okolní krajinou tím, že je její součástí a bere v potaz specifika terénu.

Novostavba bez zbytečných příkras, co na sebe nestrhává zbytečnou pozornost, vše je tu podřízeno maximální funkčnosti. Promyšlené dílo, které svému okolí dodává přidanou hodnotu. To vše je Vila K.