5 způsobů, jak vytěžit z bílé ložnice maximum

Inna J. Serba
9. Březen 2017

Bílá v interiéru si drží své místo mezi stálicemi v barevném provedení interiérů. Skvěle se kombinuje s dalšími odstíny, dekoracemi i styly a hodí se prakticky do kterékoliv místnosti. Může působit chladně nebo smutně, pokud nad interiérem nepřemýšlíme. Na co se tedy zaměřit, aby se bílá ložnice stala vaší domácí oázou?

 

Detaily dělají své

 

Bílé ložnice mohou snadno působit útulným, klidným a pohodlným dojmem, pokud se zaměříme nejen na barvu, ale i architektonické detaily v místnosti. Jelikož v takové ložnici máme minimum kontrastních prvků jako jsou barvy, je dobré dodat kontrast v něčem jiném. Zaměřte se proto na textury, tvary, lesk či architektonické prvky – struktura zdí, stropu, trámy apod. Pomocí různých přiznaných detailů pomůžete utvořit ložnici styl a směr.

Přiznanou cihlovou zeď můžete nechat tak jak je nebo ji také natřít bílou barvou a i přes to bude vždy v kontrastu k hladkým a jednoduchým povrchům a tónům.

Natřené trámy v podkrovní ložnici rozbíjí monotónní celek bílé a zároveň místnost "nezatěžují", jelikož splývají s okolím.

 

Osvětlení

 

Velice důležitým detailem v bílých ložnicích je osvětlení. I když je pravdou, že bílé místnosti vždy vypadají světle a vzdušně, přesto potřebují dobré, nejlépe teplé osvětlení. V kombinaci s prvním tipem, pokud máte v ložnici zvýrazněný nějaký zajímavý prvek, je dobré jej nasvítit samostatným světlem.

Lesk

 

Často zanedbávaným, ale důležitým designovým prvkem v interiérech, je lesk. Jeho kouzlo spočívá v tom, že jej nemusíte mít v pokoji na velkých plochách, protože stačí málo prvků, které odráží světlo a lesk, aby splnily svůj účel. Existuje řada metalických a jiskřivých povrchů v mnoha odstínech, můžete vsadit i na lesklé tapety na větší plochu, nebo jen na zrcadla, nábytek či doplňky. Metalický odlesk bílou barvu dokonale oživí. A pokud si přeci jen na kovy nepotrpíte, lesk vám poskytnou i větší skleněné plochy. Tak se toho nebojte a zkuste to.

Vrstvení odstínů

 

Aby bílá nepůsobila sterilně, vyzkoušejte k ní přidat několik dalších odstínů bílé, ať už v teplejších či studenějších tónech. Takto barevná ložnice bude stále působit jako bílá, ale díky zvolené paletě bude hned útulnější.

Doplňky

 

Pokud se nemůžete moc řídit bodem číslo jedna, přidejte do ložnice alespoň nějaký zajímavý doplněk nebo originální kus nábytku, který místnost vyzdvihne. Ve finále je vše vždy hlavně o detailech. Můžete vyzkoušet designově výraznou tapetu přes celou stěnu nebo zajímavé čalounění nábytku.