Květiny nad stolem

Tomáš Čech
10. Únor 2018

Architekty ze studia Echorost jsme na Homepixu viděli už dvakrát. Poznali jsme jejich rekonstrukce na Smíchově a v Holešovicích. Tentokrát pracovali na Bulovce a byt přizpůsobili současným standardům více než elegantně.


Autor: ECHOROST ARCHITEKTI

Projekt: 2012

Realizace: 2012 - *


Architekti ze studia Echorost se při rekonstrukci bytu na Bulovce zaměřili na posilování silných stránek. Především se jedná o polohu bytu a výhledy, které nabízí. Na jihovýchod, kde je vidět kopec Vítkov a Libeň, orientovali velkorysý obytný prostor, který vznikl spojením původně dvou místností – obývacího pokoje a ložnice. Logicky, uprostřed bytu, je umístěno hygienické zázemí a veškeré rozvody. Je rozděleno do dvou místností. V jedné se nachází koupelna s vanou, sprchou a umyvadlem, ve druhé pak toaleta. Přímý kontakt s exteriérem je nahrazen světlými povrchy a širokým použitím zrcadel. Klidové místnosti jsou pak orientovány na severozápad. Výhodou je, že se dívají do vnitrobloku a je zde tedy patřičný klid. Bonusem bytu jsou pak dva balkóny, každý směřující na jinou stranu.

„V architektuře existují určitě prvky, které jsou jasně definované a mají své protiklady. Je vně a uvnitř, prostor může být soukromý a veřejný. Tvorba však vede ke konkrétním řešením a ty ne vždy vyplní předem dané kolonky. Vznikají tak prostory na pomezí exteriéru a interiéru, vznikají místa poloveřejná a polosoukromá. Vede to k jemnějším přechodům, které jsou lidem zřejmě bližší, a zároveň je rozšířena škála možností. To je bezpochyby dobře. Neměli bychom však zapomínat na fakt, že pro lidi je důležitá čitelnost, překvapení a nejistota nejsou uklidňující pocity. Vše co je na pomezí, musí zůstat jasně definováno a nesmí se to ztratit v ambicích různorodosti. Musí být zachovány prvky, které člověku jasně řeknou, kde je a, což je velmi důležité, jak se má chovat.“

Kuchyni a jídelně je věnováno poměrně hodně prostoru. Výhodou je, že je prosvětluje velké okno. Po levé straně se ve zdi skrývají vysoké skříňky – lednice a spíž. Celek tak působí velmi vzdušně.

Z obytného prostoru je výstup na balkón. To je vždy velmi příjemným bonusem. Zajímavostí je viditelná konstrukce stropu.

Do obytné místnosti se vchází úzkou chodbičkou, dojem z velkorysého prostoru to jenom umocňuje. Po jejich stranách se nachází hygienické zázemí.

Koupelna je opticky rozšířena díky velkoformátovým zrcadlům. Zajímavé je, že prostor před vanou slouží jako sprcha.

Veškeré stěny, kromě těch v koupelně, jsou bílé a stejnou barvu mají i do nich zabudované skříně. Nic nikde neruší. Celek propojuje dřevěná podlaha.

Z půdorysu je patrné, že místo věnované různým chodbám se významně zmenšilo. Díky přesunutí koupelny a toalety mohou být pokoje mnohem prostornější. V podstatě došlo ke změně uspořádání z bytu velkosti 2+1 na byt 3+kk. To „kk“ však není někde v rohu, jak tomu mnohdy bývá, ale má své plnohodnotné místo.