Co je malé, to je milé

Tomáš Čech
30. Duben 2015

Někdy není potřeba vymýšlet nic převratného. Stačí úplně normální kvalitně udělaný byt. Třeba z dílny ateliéru ECHOROST architekti.


Autor: ECHOROST ARCHITEKTI

Realizace: 2010


Zadáním pro architekty byla možnost realizovat rekonstrukci postupně a částečně svépomocí. Logicky tedy nebyl prostor pro velké a razantní zásahy. Mnoho původního, jako například podlaha, dveřní křídla nebo okna, bylo pouze očištěno. Dispozice také zůstala téměř původní. Došlo k propojení WC a koupelny v jeden celek, a zapojení kuchyně do obytného prostoru. Ten sice ztratil svou geometrickou čistotu, ale prostor pro vaření nově získal dostatek světla a to se cení. Žádné experimenty se nekonaly ani co se použitých materiálů týče. Celek sjednocuje bílá barva a dřevěný dekor. Pouze v koupelně jsou použity žulové desky.

„Čím menší je prostor, na kterém se výtvarník pohybuje, tím jednodušší a silnější musí být výraz jeho díla. Není prostor pro exhibici ani zbytečnosti. Přesně jako v případě tohoto bytu v Holešovicích. Podlahová plocha pouze 26 m2 dovolovala jen to nejnutnější. Tím, že je výraz bytu minimální, zbývá více prostoru pro samotný život obyvatel.

Zajímavý je poměr mezi koupelnou a kuchyní. Tak jak prvně jmenovaný pokoj je na velikost bytu docela naddimenzovaný, v případě kuchyně je to naopak. Zjevně zde úlohu sehrálo zadání klienta. Asi se rád sprchuje a nerad vaří.“

Celý prostor propojuje jednotná podlaha z parket a bílá barva. Celek tak působí prostornějším dojmem.

Dřevěné dekory jsou místy velmi výrazné. Neutrální pozadí je ale nechává vyniknout.

Vstupní prostory a kuchyň jsou opravdu minimální. Důraz byl zjevně kladen na něco jiného.

Koupelna je poměrně prostorná a vešlo se sem vše potřebné. Obklad žulovými deskami, i když levnými, působí velmi příjemným dojmem.

Vidět jsou změny, které doznaly koupelna a vstupní prostory.