Nadvláda bílé

Tomáš Čech
10. Březen 2015

Zkombinovali historii a současnost a vše spojili bílou barvou. Architekti ze studia ECHOROST architekti takto naložili s původně dělnickým bytem na pražském Smíchově.


Autor: ECHOROST ARCHITEKTI

Realizace: 2011


Úplně původně byly v činžovním domě na Smíchově dva dělnické byty. V polovině minulého století byly propojeny v jeden a nakonec potkaly architekty ze studia ECHOROST. Oni sami charakterizují svůj projekt jako „obracení nevýhod ve výhody“. Změnili orientaci vchodu a vytvořili nové vstupní prostory. V návaznosti na ně je navržena koupelna s WC. To v původní dispozici chybělo, bylo až na chodbě. Centrem bytu se stala obytná kuchyň, která získala nový rozměr probouráním francouzského okna do dvora. Poměrně neobvyklá je kuchyňská linka umístěná uprostřed pokoje. Celý ruch se tak odehrává okolo ní. Jsou zde také kamna, která řeší problémy s vlhkostí v celém bytě.

Propojujícím faktorem celého interiéru jsou bílá barva, výrazná podlaha a vysoké stropy. I když byt není z největších a je situován v přízemí, působí prostorným a světlým dojmem. Veškeré akcenty přinese až život sám, začátkem může být třeba červené křeslo.

„Když ze starého vzniká nové, vždy je ve vzduchu cítit trochu vzrušení. Kořeny, historie, vše zůstává na místě a přináší bonus, který v čistě novém prostředí nemůžete nikdy najít. Během architektonické práce s takovým zadáním je možné se vydat způsobem čistě oslavujícím historické hodnoty. Architekti touto cestou nešli. Nepracovali s hodnotou sentimentu a výsledek není špatný. Naopak. Proměnili dispozici bytu, přidali dnes nutné hygienické zázemí, probourali nové okno. Vše navrhli bílé, nepoužili ani nic retro. Výsledkem je soudobý interiér. Svébytný, samostatný, moderní. Vysoké stropy mu dodávají na atmosféře, prostředí Smíchova dodává charakter. Nezničili historické hodnoty a zároveň byli současní. Vznikl bezpochyby zajímavý mix.“

Červené křeslo je prvním prvkem, který narušuje monochromatičnost interiéru. Je to takový pionýr budoucího života.

Kuchyňská linka je ve středu místnosti. Kolem ní se sedí, vaří, chodí, ...

Přímý výstup do dvora je bonusem nové rekonstrukce. Pokoji to jenom prospělo.

Nové vstupní prostory jsou poměrně velkorysé. Vchází se z nich do jednotlivých pokojů i do hygienického zázemí.

Půdorys jasně prozrazuje, jak zásadní změna proběhla. Vznikla nová hala a plnohodnotné hygienické zázemí.