Ořechové dřevo v hlavní roli

Natálie Vopařilová
27. Srpen 2018

Interiér řadového domu v Brně se může pochlubit hned několika přednostmi. Elegantní interiér je nejen esteticky vzhledný, ale zejména prakticky funkční. Dům pokrývá každodenní vysoké nároky několikačlenné rodiny s domácími mazlíčky. Luxusní, kultivovaný, ale i útulný prostor evokuje atmosféru rodinné pohody a nabízí se jako místo, kam se jeho obyvatelé budou po náročném dni v práci nebo ve škole rádi vracet. Autorem zdařilé realizace je interiérové studio QL Interier.

 

Dominantním prvkem realizace je hojně použité ořechové dřevo. Jak studio samo uvádí, ořech byl použitý pro jeho sympatický přírodní vzhled. Ten se vyznačuje výraznou přírodní kresbou, která je díky stavbě kmene až odvážně kontrastní. To interiéru propůjčuje nenahraditelný charakter, kresba dřeva si vystačí sama. Prostor už tedy není třeba doplňovat složitějšími barevnými kombinacemi.

 

Barevný koncept realizace vesměs odpovídá tónům dřeva. Paleta světlých až středně hnědých tónů design odlehčuje, doplňuje ho, možná až kontrastuje s robustním vzezřením ořechového dřeva. 

 

O návrh truhlářských a nábytkářských výrobků se postaral sám majitel studia QL Interier Jan Štěpánek, který má na svědomí zároveň návrh celého interiéru. Pro výrobu nábytku na zakázku bylo použito ořechové dřevo. To bylo použito i v prvcích na dveřích.

Dominantou interiéru je dozajista jeho široké schodiště vedoucí do dalšího poschodí. Lomené schodiště disponuje točitou schodnicí a zábradlím, pro bezpečnější výstup a sestup. Vyrobeno je z mořeného dubu, ořech zde nebyl použit z praktických důvodů.

Co se týče jednotlivých prvků interiéru, za vypíchnutí dozajista stojí velká a prostorná rohová sedačka v béžové barvě. Působivým detailem je žluté podsvícení pod TV stěnou, která stojí při zdi přímo naproti sedací soupravě. S takovým typem osvětlení se ale nesetkáváme pouze v této části bydlení, stejného efektu je docíleno i ve vysokých policích s nádobím a doplňky.

Nedaleko TV stěny má své místo jídelní stůl, kde se najde místo až pro šest strávníků. Jídelní část pokoje zaujme nezvyklým designem, který opět využívá krásy dřeva v kombinaci s čistě bílou barvou.

 

V oblasti pod schodištěm má své čestné místo jakýsi relaxační kout zahrnující velkou knihovnu a terárium. Právě pod ním jsou k dispozici, v rodinném bydlení tak důležité, úložné prostory.