Ložnice snů, o jaké se Vám nezdálo!

Magdaléna Nečasová
16. Květen 2015

Hned na začátku je potřeba si uvědomit, co pro nás ložnice představuje a co všechno by měla splňovat. V tomto článku se dozvíte několik jednoduchých tipů, které Vám při plánování pomohou.

Pokud jste ve fázi zařizování bytu nebo domu a vybíráte místnost, ze které následně uděláte ložnici, zvolte si pokoj s vhodnou orientací ke světovým stranám. Jestliže Vám to dispozice dovolí, vyberte pokoj směřovaný na východní stranu. V létě Vás budou probouzet ranní paprsky a k večeru bude pokoj ideálně ochlazen.

Důležitým bodem při zařizování místnosti jsou okna. Ložnice by měla být dostatečně větratelná a osluněná bez ohledu na její velikost. Čerstvý vzduch je jedním ze základních předpokladů pro Váš kvalitní spánek.

Uspořádání nábytku v ložnici bývá jedním z největších problémů. Zkuste si představit Váš každodenní pohyb po pokoji a uvědomte si pozici oken. Tohle Vám pomůže vybrat nejideálnější místo pro umístění postele a následné rozdělení nábytku. Je-li postel manželská, měla by být zpřístupněna z obou stran. 
Pokud byste se chtěli při zařizování držet zásad feng-šuej, umístěte postel diagonálně od vstupních dveří a vždy na plnou stěnu. (bez dalších dveří či okenních otvorů)

Postel zdaleka není jediný nábytek, který by se Vám mohl v ložnici objevit. Skříň je samozřejmostí a automaticky je svou rolí přiřazována k ložnici. V dnešní době jsou velmi moderní vestavěné skříně a úložné prostory nebo nenápadné šatny. Křeslo nebo menší gauč také nikdy neomrzí. Zkuste si jen představit večerní čtení knížky při rozsvícené lampě a hned budete hledat ten správný kout. 

Posledním a pravděpodobně nejdůležitějším bodem při zařízení ložnice je volba barvy. Barva není předepsaná a určitě nebude jednoduché se na ideálním odstínu shodnout. Nedoporučuje se ovšem červená a oranžová
Škála modré barvy je naopak dnes velmi oblíbená. Mimo ni jsou vhodné světlé a krémové tóny, jež působí uklidňujícím dojmem.  Nesmíme ovšem zapomenout na to, že odstín nátěru musí ladit k použitému nábytku.