8 věcí, které byste měli zvážit před renovací kuchyně

Pavla Kubu
18. Září 2018

Čeká Vás v blízké době rekonstrukce kuchyně? Pokud ano, jistě přemýšlíte o tom, jak to udělat co nejlépe, aby výsledek splnil všechna Vaše očekávání a požadavky. Na chvilku tedy zpomalte a projděte si s námi znovu některé základní otázky, která byste se měli před zahájením stavebních praci ujasnit. Jistě Vám pomohou vyhnout se zbytečným problémům a usnadní Vám cestu k vysněné kuchyni.

1. Otevřená kuchyně versus uzavřený prostor

 

Dnes jsou trendem především otevřené kuchyně propojené s obývacím prostorem. Hlavní obytný prostor se tak významně prosvětluje a celkově se zvětší. Ale zamyslete se nad tím, zda to bude právě vám takto vyhovovat. Zvažte také, jaký způsob vaření vám nejvíce sedí. Pokud nemáte rádi, když vám během vaření někdo kouká pod ruce a neradi vystavujete na odiv nepořádek a dřez plný špinavého nádobí, volte raději kuchyň uzavřenou.

 

Pokud jste i během vaření raději v interakci s rodinou nebo přáteli, budete pravděpodobně preferovat otevřený prostor propojený se společenskou částí. Obě řešení mají svoje další výhody a nevýhody. Zkuste si je sepsat, pomůže Vám to v rozhodování.

2. Jaký bude design kuchyně?

 

V tomto směru je určitě výhodné, projít si aktuální trendy a inspirace. Dobře vám poslouží weby věnující se otázce bydlení, kde najdete mnoho fotografií a zajímavých tipů. (www.HOMEPIX.cz)

 

Líbí se vám spíše rustikální kuchyně s dekorativními prvky nebo preferujete moderní design, hladké povrchy a jednoduché linie? V případě, že kuchyně bude otevřená, je také důležité zvážit, jakým způsobem stylově propojit obývací a kuchyňskou zónu.

3. Jak bude kuchyně využívána?

 

Zamyslete se nad tím, jak budete kuchyň využívat. Vaříte každý den nebo jenom občas? Máte hodně dětí nebo jste v domácnosti jenom dva? Vaříte společně? Setkáváte se často u jídla s rodinou či přáteli? To všechno jsou faktory, které budou rozhodovat o tom, jak velká bude pracovní plocha, úložné prostory či jídelní stůl.

 

Také uvažte případné změny. Rodina se může během několika let významně rozrůst, ale také zmenšit. Když jí například opustí dospělé děti.

4. Jak vše uspořádat?

 

Užitečné a praktické je rozdělit kuchyň do několika pracovních zón:

  • skladování jídla
  • příprava jídla před vařením
  • vaření a pečení
  • servírování a stolování
  • mytí nádobí a uklízení

Přitom platí, že spotřebiče, nábytek i kuchyňské náčiní by měly být v rámci těchto zón logicky rozmístěny tak, aby pro vás práce byla pohodlná a vaření bylo co nejjednodušší. Například myčku je vhodné umístit v blízkosti kuchyňského dřezu, neboť nádobí je obvykle před uložením do myčky opláchnout od hrubých nečistot. Hrnce a pánve by měly být po ruce u varné plochy, stejně tak vařečky, naběračky, metličky a další náčiní, které potřebujete k vaření na sporáku. Na ledničku by měla v ideálním případě navazovat odkládací plocha. A tak dále...

 

Rozložení pracovních zón je také třeba podpořit vhodným výškovým uspořádáním. Velkou roli hraje především výška skříněk a pracovní desky. Závěsné skřínky i pracovní plocha by měla být uzpůsobena výšce osoby, která nejvíce kuchyň využívá. Závěsné skříňky mají být umístěny tak, aby byly dosažitelné bez schůdků a stoliček. Pečicí troubu je vhodné umístit zhruba do úrovně očí. Nebudete se k ní muset ohýbat a její používání bude bezpečnější. 

5. Jaký bude tvar kuchyňské linky?

 

Základním způsobem uspořádání je tzv. lineární kuchyně, kdy je linka umístěná podél jedné stěny. Toto řešení může být vhodné pro menší garsonky nebo rodiny s jedním nebo dvěma členy. Praktičtější je linka ve tvaru L, kde jsou chladnička, dřez a varné centrum uspořádány do trojúhelníku. Výrazně se tak zkracují vzdálenosti, které je potřeba při přípravě jídla překonávat a vaše práce bude o to rychlejší.

 

Ještě výhodnější je linka do tvaru U, kde jsou vzdálenosti mezi jednotlivými zónami nejkratší. Podobné výhody mají také paralelní kuchyně (dvě kuchyňské linky proti sobě) nebo kuchyně s ostrůvkem. Musíte pro ně ovšem mít dostatek prostoru.

6. Jaké bude mít kuchyně osvětlení?

 

Pro osvětlení v kuchyni, stejně jako v ostatních místnostech, nestačí jedno centrální osvětlení. A protože se kuchyně spojují s obývacím pokojem, je zapotřebí sjednotit vzhled svítidel a jejich design podřídit činnostem, které se zde vykonávají.

 

Kromě centrálního svítidla budete potřebovat také světla bodová, která osvětlují pracovní desku a slouží jako doplňková. Pro osvětlení jídelního stolu se hodí závěsná stropní svítidla, ideálně s nastavitelnou výškou, která dokonale osvětlí stůl a celému prostoru dodají příjemnou atmosféru.

7. Kde budou umístěné spotřebiče?

 

Je důležité si to ujasnit zejména z důvodu rozmístění elektroinstalace, rozvodů vody a odpadů. Dopředu byste měli mít rozmyšleno, kde bude jaký spotřebič, kde budete mít zásuvky, vývody na světla a vývody vody. Právě kuchyň může být v tomto směru záludná, protože kromě dnes již klasické trouby, sporáku, myčky, ledničky a mikrovlnky zde mají své místo další pomocníci – varné konvice, mixéry a šlehače, roboty, kávovary, toustovače, sendvičovače, ledovače a další. Ne všechny sice budete používat najednou ve stejnou chvíli, ale přesto by měl být počet zásuvek dostačující a všechny by měly být na správném místě. 

 

Pokud budete do kuchyně umisťovat pračku nebo myčku nádobí nezapomeňte na jejich napojení na odpad a přívod vody. Nezapomeňte na přívod na digestoř.

8. Kolik chcete do rekonstrukce investovat?

 

Kolik peněz máte za kuchyň utratit je otázkou zcela individuální. Vše záleží na finančních možnostech a nárocích každého z nás. Je každopádně dobré si určit hraniční částku a té se potom držet. Je rozdíl, zda si kuchyň dáte vyrobit na míru od truhláře nebo ji vybavíte standardizovaným nábytkem např. z Ikea.

 

Velmi významnou položkou jsou kuchyňské spotřebiče, které výrazně ovlivní výslednou cenu. Trh nabízí nepřeberné množství v mnoha cenových kategoriích. Položte si také otázku, zda budete potřebovat služby architekta či designéra nebo vše zvládnete sami. A především nepodceňujte výběr dodavatelské firmy. Pokud volíte kuchyň na míru, přesně specifikujte svoje požadavky a nechte si vyhotovit více cenových nabídek, ze kterých pak zvolte tu nejvýhodnější. Samozřejmě také s ohledem na reference zákazníků. Hodně štěstí!