Dech-beroucí recyklovaná architektura v americké divočině - to je projekt Canyon Barn

Janie Ledecká
4. Leden 2017

Architektonické studio MW works se specializuje na návrhy ekologicky šetrných staveb a stejně zaměřené renovace zchátralých budov. Každý projekt se řídí krédem, že elegantního designu lze dosáhnout i maximálním využitím lokálních zdrojů nebo každého centimetru z materiálu renovovaných budov.

 

Věří, že pečlivý návrh budov, odolá času a demoliční kouli. Kromě toho, integrace udržitelných technologií, jako jsou vysazené zelené střechy, solární energie, jímání vody, recyklované materiály a pasivní solární design, v jejich podání, nemusí vypadat jako architektonický experiment.


 „Dodržením všech principů si svět dotvoříme architekturou, která zodpovědně myslí na naši budoucnost, nezávislost na přírodních zdrojích, znečištění životního prostředí, zdraví a biologickou rozmanitost.“  Vysněná budoucnost podle MW works.


Kouzelníci z MW Works měli tentokrát za úkol kompletně zmodernizovat starou pracovní stodolu ve státě Washington a transformovat ji do podoby rezidence se třemi ložnicemi. Architekti se snažili zachovat co nejvíce z původní konstrukce a znovu použít veškerý materiál a příslušenství, které zchátralá budova nabízela. Když původní prvek nebylo možné zachránit, byl rozebrán a znovu použit jinde. Směsicí uchovaných prvků a intervence, tak bylo docíleno inovativního bydlení bez ztráty jediné vzpomínky na historii stodoly.


"Budova byla obnovena s úmyslem vytvořit pohodlný domov a přitom ji zachovat v původní podobě, charakteru a historii." MW Works

Architekti bojovali za zachování původních topných kamen. Po několika měsíčním sondování mezi řemeslníky se jim zdařilo najít restaurátora, který se zadaného úkolu nezalekl. Výsledek je impozantní!

Přízemí nabízí úložné prostory a dvě malé ložnice. Zbytek prostoru se používá jako obývací pokoj s dvojitou výškou stropů, které odhalují dřevěnou střešní konstrukci.

Velkorysá terasa, typická pro zdejší architekturu, nabízí dech-beroucí výhledy na scenérie místních hor.

Zasazením industriálních prvků se rozbíjí všudypřítomný koncept dřeva.

Na přání majitelů nebyly opomenuty ani volné prostory - tolik důležité pro hry dětí.

Lehce zbarvené dřevěné panely pokrývající část nového obložení, krásně kontrastují s tmavým dekorem dřeva.

Rustikální kuchyň s nádechem moderny a impozantní výhled umocňují klasická venkovská okna.

Zachovalá koupelna, pouze v novém kabátě z překližky.

Vzhledem k tomu, že plášť budovy musel být zcela přepracován, architekti mohli velkoryse vytvářet plošné okenní a dveřní otvory, čímž interiér budovy zalil dostatek přirozeného světla.

Dům potřeboval být zcela izolován, a již nebylo možné použít dosavadní dřevěné obložení. Namísto vyřazení těchto prken,  je architekti pečlivě odstranili a znovu použili jako obložení vnitřních stěn.