Vybrali jsme pro vás to nejlepší z architektury USA za rok 2016

Janie Ledecká
11. Červen 2018

Trendům v architektuře vládne návrat k přírodě a touha se vyprostit závislosti na přírodních zdrojích. Stavby jsou ekologicky šetrné a praktické. Dominantou má být přírodní scenérie, nikoliv stavba.  Ne jinak tomu bylo i po celý letošní rok. Pojďte s námi okouknout to nejlepší, co američtí architekti navrhli a v krásné přírodě nového kontinentu postavili.

Carney Logan Burke staví  dům kolem balvanů


US architektonická firma Carney Logan Burke dokončila domov na členitém úbočí Wyomingu. Stavba se láme kolem obřích balvanů. Odtud název „Boulder Retreat“. Rodinný dům se nachází v bezprostředním sousedství lyžařské oblasti a je vnořen do strmých, hustě zalesněných hor.

 

Carney Logan Burke použil tuto skálu jako vztyčný bod pro uspořádání budov. Návrh a realizace stavby podléhala požadavkům klientů, a to, aby měla minimální dopad na krajinu. V interiéru budovy dominuje rustikální vzhled, který kontrastuje s moderní povrchovou úpravou a tlumenými tóny.

První architektonický počin filmaře Alejandra Landese


Filmař a producent, který na čas vyměnil Holywood za architekturu, si sám navrhl a zrealizoval moderní vilu v Miami – Casa Bahia. Sídlo zahrnuje 7 ložnic a 3 patra. Původně stavbu navrhoval pro sebe a svou rodinu, nicméně po 6 měsících byla prodána za neuvěřitelných 50.000.000 $.

 

"V Casa Bahia, jsem se snažil dělat to, co dělám jako filmař: Dát život a čas do rámu, takovým způsobem, který spojí vše v jeden celek.“ Vysvětluje umělec.

Projekt Inlet Retreat, Washington -  MW Works


Americké studio MW Works navrhlo rekreační dům s bohatým zasklením a z přírodních materiálů – cedrové obložení, což pomáhá stavbě splynout s jeho malebným okolím.
Západní strana nabízí rozsáhlé výhledy na Olympic Mountain a Pugetův záliv. Stavba je navržena tak, aby pojala celou řadu návštěvníků.

 

 "Je to rovnováha mezi čistými liniemi a přírodními materiály, tento skromný dům je vítaným útočištěm jak pro celou rodinu, tak pro dva samotáře.“ MW works

Trojrozměrnost od Steven Holl Architects


Geometrie objektu nabízí 918 metrů čtverečních, skládajících se z řady koulí, které jsou protínány lichoběžníky. Tyto vyřezávané OUT tvary nabízí dramatickou vstupní halu a velkolepé okno v rohu horního patra. Pojmenovaný projekt Ex In House byl vytvořen jako projev výzkumných a vývojových prací architektů Steven Holl Architects  s názvem Zkoumání "IN". 

 

Typickými prvky jsou neobvyklé fasády, vnitřní prostory bohaté na konstrukci. Je to dům, který poskytne útočiště 5 hostům, ačkoliv nemá žádnou ložnici.

Wendell Burnette staví malý domek na prérii ve Wisconsinu


Tento do zinku oděný dům od studia Wendell Burnette Architects sedí ve středu úrodného pole státu Wisconsin. Jde o typově jednoduchý box z pozinkovaného plechu. V jeho sousedství se pěstuje kukuřice, sója, pšenice a oves. Dvoupodlažní dům stojí sám na rozlehlé pláni a je tak viditelný už z velké dálky. Základní požadavek klienta, astronoma litevského původu, zněl – „Chci být spojený s přírodními živly“.

Studio Padron vytváří odlehlé knihovny v lesích státu New York


 Studio Padron realizovalo kabinu, která má sloužit jako knihovna nebo samostatná jednopokojová buňka k přilehlé hlavní budově. Malá černá chata slouží jako spací místnost pro návštěvníky. Minimalistická struktura je nazvána Hemmelig Rom - tajnou místností, v norštině. Byla postavena ze starých dubů, které byly pokáceny při stavbě hlavní budovy. Kabina byla dlouhou dobu ve výrobě - poté, co bylo dřevo nařezáno do velkých obdélníkových trámů, dřevo bylo ponecháno  ke schnutí na místě, a to několik let .

Rekonstrukce od Toshiko Mori


 Architektka z New Yorku se chopila již zářivého architektonického skvostu od modernistického kolegy Marcela Breuera a zrekonstruovala jej k potřebám dnešních usedlíků. Velkolepá skleněná přístavba s propojujícími světlíky opět získala nádech moderny. Breuerův dům se i nadále koupe v záplavě pravoúhlých linií.

Dům ve stromě od Anonymous Architects


Americké studio Anonymous Architects se rozhodlo místo pokácení letitého stromu, postavit dům kolem něj. Dům stojí na betonových pilotech, ocelové konzole jsou použity jako podpora. Je pokryt červeným cedrem, lokální hvězdou mezi dřevinami. Rezidence se nachází v kopcích čtvrti Echo Park, poseté vzrostlými stromy.

Dřevěné trio ve Ferry v provedení GO Logic


 Stavební společnosti specializující se na dřevěné, montované stavby se letos podařil architektonický klenot. Díky technice výroby jednotlivých CLT panelů nebyla konstrukce technicky náročná. Což bylo pro realizaci na skalistých ostrovech prim. „Dům“ se skládá z 3 buněk, z hlavní budovy s obývacím a jídelním prostorem a dvěma samostatnými ložnicemi. Vše je propojeno společným molem.

O'Neill Rose vytváří podlouhlý dřevěný dům v Berkshires


Podlouhlá dřevěná stavba je oděná do cypřiše a citlivě zasazena do svažitého terénu Berkshires v západním Massachusetts. Je to zhmotnění útěku z města zpět k přírodě. Proto se jej nemohl chopit nikdo jiný, než studio O'Neill Rose. Jeho architekti se rozhodli vzít požadavek klienta a zrealizovat jej do extrému, s cílem posílit dojem z budovy v krajině. Dům je z půli na svažitém terénu a druhou část má nad mokřady, kterými díky důmyslným kaskádám za deště zurčí prameny vody.