Dům s nadhledem kopírující elipsu

Dominika Tesárková
8. Duben 2018

Klientovým požadavkem na architekty Boa Arquitetura bylo vytvoření soukromého bydlení v přírodním prostředí předměstí brazilského města Santa Maria. Prvním nápadem bylo navržení místa, kde si člověk bude moci zklidnit mysl v těsném kontaktu s krajinou a dostatečně daleko od města.

 

Největší výzvou se stalo nalezení způsobu, jak postavit objekt, který bude pozvolně a nenásilně vystupovat z krajiny, tak jako by tam stál odjakživa.

 

Zakřivení zdi, které kopíruje topografickou křivku místa se stalo prvkem, od kterého se odvíjela celá stavba. Prvkem vytvářející tenkou zástěnu z bílého betonu, působící co nejvíce elementárně. Od tohoto počinu byl již přesně určen tvar domu.

Prostor se dále dělí na dvě hlavní místnosti. První pokoj je ložnice. Jedná se o designově čistou a minimalistickou místnost, která je narušena jen zakřiveným zrcadlem. To za sebou skrývá koupelnu.

 

Druhý pokoj je obývací místnost s útulným krbem a stolem ideálním pro posezení s hosty nad dobrým jídlem. Veliké okno poutá pozornost nádherným výhledem do krajiny. Díky možnosti úplného otevření prostoru se dá přímo propojit interiér s exteriérem.

Celá struktura stavby je tvořena bílým hlazeným betonem. V interiéru je navíc doplněn o dřevěnou podlahu a strop. Venkovními točitými schody se dá vystoupat na střešní zahradu. Ta tepelně izoluje celý dům a zároveň nabízí místo pro ničím nerušené rozjímání.