Vzdušná stavba nad divokou džunglí

Dominika Tesárková
19. Září 2016

Architektonické studio Narein Perera vytvořili bungalov vznášející se ve výšce nad přechodem mezi plantáží a divokou džunglí Srí Lanky. Pobyt v oblacích nabízí nerušené přenádherné výhledy na krajinu, údolí a vzdálené kopce. Výhledy jsou v průběhu roku velmi variabilní a mění se v závislosti na ročním období a fázi růstu rýže na plantážích.

 

Bungalov je místem, kam klient, mladý podnikatel, může pravidelně jezdit relaxovat a využít azilu spolu se svojí rodinou a přáteli. Zároveň bylo jeho přáním vytvořit flexibilní prostor, který se může případně pronajímat ostatním lidem, toužícím po úniku z města. Místo všem dokáže poskytnout potřebný odpočinek.

 

Nachází se zde tři ložnice s vlastními koupelnami a jeden multifunkční prostor. Ostatní servisní místnosti, sloužící k obsluze a provozu budovy se nachází na zemi pod bungalovem, ukryté mezi stromy. Tři podlaží stavby jsou propojeny venkovním schodištěm. Umožňují tak maximální soukromí v jednotlivých ložnicích.

 

Návrh stavby byl inspirován lokální typickou architekturou srí lanských chýší. Koncept stavby je také přizpůsoben terénů a tvoří harmonický prvek spolu s kopcem, na kterém stavba stojí. Ocelové podpěry bungalovu jsou prodloužené linie stavby a sahají až k zemi v různých úrovní krajiny.

 

Na stavbu byly použiji ryze přírodní materiály, jako dřevo a bambusové dřevo, místy doplněny ocelovými prvky. Celkový design působí velmi minimalisticky a souzní s přírodou.