Přírodní bazény - 0% chloru, 100% zábavy

Anna Dlouha
17. Duben 2017

Teplé dny se přibližují rychlostí světla a s nimi tolik oblíbená činnost, koupání. Pokud zvažujete koupi bazénu, zkuste popřemýšlet nad možností přírodních bazénů. Klasický bazén nemůže fungovat bez chemických přísad a filtrů, které čistí vodu, a zbavují se tak veškerých nežádoucích organismů. To ale někdy vede k přechemizované vodě. Přírodní bazény fungují na přesném opaku - nepotřebují chemii. Ta se u tohoto druhu bazénů nahradila přírodním filtrem, vodními rostlinami.


Jak to funguje?

 

Voda obsahuje živiny potřebné pro růst řas. Množství řas tedy roste přímou úměrou s množstvím živin. Pokud je na ně voda bohatá, řasy porostou doslova jako houby po dešti. Aby se přírodní bazény vyhnuly kalné vodě, jsou do nich vysázeny vodní a pobřežní rostliny, které živiny „zkonzumují dříve než řasy“. Zatímco tedy rostliny pokojně rostou, řasy marně bojují o své místo v bazénu. Přírodní zákony pracují v náš prospěch.

Dva „bazény“ – jeden pro nás, druhý pro rostlinky

 

Ekologický bazén se skládá ze dvou hlavních částí – část určená plavcům, jež by měla být hluboká alespoň dva metry a část biotopu, která je mělká a zarostlá vegetací.

Buď, anebo

 

Mezi dva základní typy přírodních bazénů patří fóliové a bez fólie. První druh potřebuje kvalitní fólii svařenou na míru. Prostor pod ní je potřeba vyložit geotextilií, která ji ochraňuje proti mechanickému poškození. Životnost bazénů závisí na životnosti fólie, což je několik desítek let.

 

Druhou možností je výše zmíněná varianta bez fólie. Pokud se v prostorách, kam se chystáte umístit bazén, nachází jílové podloží, můžete metodu využít. Důležité je však vědět, že voda nebude nikdy tak čistá jako v případě s fólií. (Rozhodně však bude čistější než v tradičních rybnících) a ustálené hladiny vody docílíte cca za tři roky. Pokud je podloží kamenité nebo písčité přírodní bazén Vám na něm bez fólie fungovat nebude. Voda by se Vám totiž prostě a jednoduše vsákla do země.

Do všech typů přírodních bazénů se NEDOPORUČUJE nasazovat ryby, neboť jsou tvůrcem živin, a tím vlastně i řas. Některé ryby dokonce žerou vodní rostliny, tedy by Vám sežraly přírodní filtr. Pokud přece jenom toužíte po několika rybkách, je důležité vybrat vhodný druh, aby Vám ryby nenadělaly více škody než užitku.

Výhody:

  • přírodní koupání bez chemie, bez filtrů
  • zdraví nezávadná voda
  • přírodní vzhled
  • životnost bazénů

 

Nevýhody:

  • vyšší pořizovací cena
  • potřeba velkých prostor (alespoň 80m2)