Když bílá vládne kuchyni

Inna J. Serba
1. Únor 2018

Kromě nadčasového vzhledu přináší bílá kuchyně také větší prostor a více světla do malých místností. Bílá barva také většinou nikoho neurazí, je to dokonale neutrální odstín, který vyhoví každému vkusu i každému stylu. Vždy ji lehce dokážete pozměnit přidáním oblíbené či trendy barvy nebo kusu nábytku či doplňku. Bílá barva také nikdy nevyjde z módy, takže to může být  ta pravá volba třeba zrovna pro vás.

Bílá pracovní deska

 

Jako první si možná řeknete – nepraktické. Ale nenechte se mýlit. Záleží nejen na barvě, ale především na materiálu. Nejdražší variantou bude nejspíš bílá mramorová pracovní deska, navíc také nejnáročnější na údržbu. Musí se totiž ihned setřít od případných nečistot a skvrn, jelikož je náchylná k odolným pozůstatkům, také na ni nesmíte pokládat horké nádobí a podobně. Bílý mramor ale dodává kuchyni teplo, jeho žilnatý vzhled navíc texturu a je to typický klasický vzhled pracovní plochy. Levnější a podobnou variantou desky je žulová, avšak téměř stejně náročná na údržbu jako pravý mramor.

Pokud zůstaneme ještě u kamenných ploch, ty z křemene jsou odolnější, hygieničtější a také méně náchylné ke zbytkům skvrn, odolné vůči poškrábání a rzi. Pro čistý minimalistický až industriální vzhled sáhněte po desce z betonu, který je mimořádně odolný. Deska z bílého skla je maximálně elegantní, neporézní, nejhygieničtější možnost, za kterou si ale také připlatíte. Pokud řešíte především rozpočet, tak dnešní laminátové desky perfektně imitují desky z dražších materiálů a jsou také odolné vůči poškrábání.

Bílý kuchyňský dřez

 

Bílé umyvadlo dnes již nepatří jen do koupelny, své místo si získává právě i bílý dřez v kuchyni. Navíc jej můžeme vybírat z několika stylů, od klasických po moderní. Pokud dřez hodně zatěžujete, pak z nerezové oceli je pro vás ten pravý, nicméně velice odolnou variantou je bílý keramický dřez, odolný vůči škrábancům, prasknutí a snadný na údržbu – postačí mýdlová voda. Smaltované litinové dřezy jsou další možností pro vaši kuchyň, jelikož je to velice trvanlivý materiál, jediným mínusem je jeho vyšší váha.

Bílý kuchyňský ostrůvek

 

Kuchyňské ostrůvky mívají většinou také své pracovní desky, zde se naskytuje možnost, jak kuchyň oživit nebo pozměnit. Pro zvýraznění použijte jiný materiál, který bílou doplní a zároveň se odliší od zbytku pracovní plochy. Podle toho, k čemu budete ostrůvek využívat, se také řiďte při výběru materiálu.

Bílá kuchyňská linka

 

Kuchyňské linky jsou celkově výrazným designovým prvkem celého vašeho interiéru. Zařízení kuchyně také spolkne značnou část rozpočtu při stavbě či rekonstrukci (třetinu až polovinu), proto byste měli vybírat pečlivě a co nejkvalitněji. Proto je také vhodné přemýšlet i o nadčasovosti vámi zvolené linky, což ta bílá zcela jistě splňuje. Bílou linku si dle libosti a trendů jakkoli a kdykoli obměníte podle svých představ a nemusíte investovat do změny celé kuchyně.

Bílé spotřebiče

 

V současnosti vedou mezi spotřebiči ty nerezové, které rychle začaly nahrazovat dříve klasické bílé kuchyňské spotřebiče. Dnes se jejich obliba vrací, avšak ve zcela jiném provedení, designu i materiálu. Podle některých průzkumů se éra nerezových spotřebičů chýlí ke konci a právě bílé by se měly vrátit na hlavní scénu. Jak tomu doopravdy bude, se nechme překvapit, nicméně vhodně zvolené bílé, například skleněné, spotřebiče jsou dnes velice trendy záležitostí.