Na co se připravit před rekonstrukcí aneb Pár rad, jak se nenechat zaskočit

Inna J. Serba
25. Červen 2016

Jak už to všeobecně bývá, většina neshod a problémů plyne z původní nedostatečné komunikace. Chyby se nejčastěji točí kolem špatné dokumentace, špatného projektu, nedodržováním termínů, nepoctivé práce či nepochopením mezi klientem a architektem/designérem. Mnoho profesionálů již pro své klienty připravuje na svých webových stránkách průvodce vším, co je u nich čeká, zde najdete právě takové tipy pro vaši nadcházející rekonstrukci bez zbytečných nervů.

© Autor:  Ing. arch. Andrea Jašková

 

Ze všeho nejdříve si důkladně promyslete, co od rekonstrukce očekáváte a jakého výsledku chcete dosáhnout. Máte v plánu jednoduchou rekonstrukci bez větších stavebních úprav a změn, nebo chcete předělat kompletně vše včetně dispozice? Budete během přestavby bydlet i nadále v bytě nebo máte možnost se na čas přestěhovat? Chcete zrekonstruovat jen část?

 

Důležité je si stanovit požadavky a představy co nejpodrobněji. Konečný styl se dá doladit ke konci realizace, ale základní úpravy, především stavební, se musí rozhodnout již na začátku. Podstatnou otázkou je samozřejmě váš rozpočet a jestli hodláte investovat do práce profesionálů.

Nechat celou rekonstrukci čistě na odbornících přináší značné výhody, jelikož se nemusí skoro o nic starat. Na začátku si s projektantem stanovíte pevně vaše představy a návrhy a prodiskutujete finální podobu.

 

Profesionál s vámi probere všechna možná řešení, varianty, hrozící komplikace nebo to, co zkrátka nelze zrealizovat a spolu dojdete k uspokojivému kompromisu. Navíc si bere na starost veškerou další komunikaci s řemeslníky a odborníky. Všechno pak s vámi v klidu prodiskutuje a výsledkem bude pro vás i přibližná představa o ceně realizace.

Další fáze je již konkrétnější, zpracuje se projekt potřebný k získání stavebního povolení, vybere dodavatelská a stavební firma a všichni další potřební dodavatelé – na rozvody vody a kanalizace, elektroinstalace, vytápění atd.

 

Následuje samotné získání stavebního povolení. Ta se se všemi náležitostmi podává místně příslušnému stavebnímu úřadu. Stavební úřad vyžaduje pro posouzení žádosti minimálně 30 dnů. K žádosti se dokládají ještě další potřebná stanoviska a vyjádření.

Zároveň s žádostí o stavební povolení byste měli řešit i výběr dodavatelské stavební firmy. Záleží na rozsahu rekonstrukce, jestli budete potřebovat dokládat projektovou a prováděcí dokumentaci.

 

Pamatujte si, že ne vždy se vyplatí vybrat si nejlevnější nabídku stavební firmy, jelikož nízká cena bývá často i méně seriózní. Je proto dobré dbát i na doporučení nebo se informovat o již proběhlých realizacích firmy. Vybírejte vždy nejlépe mezi několika kandidáty. Vždy je ve výsledku lepší si připlatit za kvalitnější práci hned na začátku, než si lámat hlavu a peněženku s vyvstalými problémy po několika měsících od rekonstrukce.

 

Jakmile máte v ruce stavební povolení a tu správnou stavební firmu, směle do toho!