Kouzlo textury v interiéru

Kateřina Cibulková
21. Květen 2016

Obrovský dojem může často vytvořit jen malý detail. Podobnou sílu ukazuje, v současném interiéru rozhodně neopomíjený, vzor. Dostane-li prostor nutný k tomu, aby se mohl rozvinout v texturu, dokáže jinak obyčejné okolí okázale pozdvihnout. Často až do takové míry, že ani není zapotřebí dalších efektních zásahů.

 

Práce se vzorem si v místnosti naopak žádá jednoduchost na pozadí. Tím správným zázemím se nezřídka stává barevně ucelené vybavení a osvětlení, které netvoří výrazně odlišné zdroje. Tehdy může textura naplno vyniknout a propůjčit prostoru svou barevnost a rytmus.

Opakující se ornament může místnost vyzdobit podobně, jako šperk doplňuje kus oblečení. Rozvíjí hru uplatněných barev, pomáhá jim lépe splynout s prostorem i, jedná-li se o více odstínů, samy se sebou. Přináší s sebou styl, a to hned v několika možných formách. V kuchyních se jedná nejčastěji o obkladové dlaždice a desky, více obytné části interiéru zase ovíjejí vzorované tapety. 

Textura nemusí být pouze plošná, zpracovaná některou z grafických technik, ale také plastická. Takový detail je pak možné pozorovat především, je-li vyřezán do nábytku, paravanů, nebo samotných příček. Přirozenou, ale neméně významnou formou je struktura masivního dřeva, která se objevuje u podlah a trámů.

Efekt dekoru uplatněného na stěně ještě zmnohonásobí jeho opětovné použití na bytových doplňcích. 

Kdo se nebojí přílišné expresivnosti výsledného koktejlu, může si textur nakombinovat, co jen daná místnost ustojí. V takovém případě je jistě nasnadě zapojit cit a volit spíše jemné vzory.

Konečně, je možné si texturu vytvořit i po svém, zcela novým a originálním způsobem, například ozdobením stěny několika stejnými svítidly nebo drobnými dekoracemi. Je ostatně jen na samotném tvůrčím týmu, aby vzorem dodal interiéru ten správný rytmus, který odvrátí hrozbu nudy a postupného okoukání.