13 šťastných kuchyňských barů

Kateřina Cibulková
8. Říjen 2018

Původně spolu nijak úzce nesouvisejí. Poté, co kuchyň přijala bar za vlastní, se ale ukázalo, o jak efektivní a působivou dvojici se jedná. Spojují se z mnoha důvodů. Zatímco někdy se vysoký stolek se stoličkami obdobné výšky stává prvkem, který na sebe má strhnout pozornost, jindy se společně s linkou perfektně doplňují nebo dokonce splývají v jedno.


Bar zastává v kuchyni různé funkční a kompoziční role. Může jako vizuální tečka ukončit linii kuchyňské linky, chytře využít přesahu její pracovní desky, poskytnout další prostor pro sezení, který své příznivce najde třeba při večerní rozpravě nad sklenicí vína, anebo plnohodnotně zastoupí funkci jídelního stolu. Jeho podoby jsou různé a oblíbenost vysoká.

 

Ukazuje také, že není kuchyně, do které by se nehodil. Třebaže se jedná o poměrně moderní záležitost, tvarově nesouzní jen s minimalisticky pojatou linkou, ale i takovou, která by se spíše dala označit pojmem vintage nebo dokonce rustikální.

Někdy není tak důležitý ani samotný bar, jako stoličky, které ho obklopují. Svým tvarem a barvou si mohou vzít hlavní slovo v komunikaci mezi tvaroslovím vybavení a specifikovat barevnost doplňků.

V malých bytech se často nedostává prostoru pro oddělený set jídelního nábytku. Prodloužení linky v bar tak dává vzniknout stolku, nad nímž se obyvatelé setkávají nejen nad večeří.

Pracovní deska, která v celé délce linky přesahuje její hloubku, se současně stává velmi reprezentativním barem, který jakoby vyzýval ke sledování kuchyňské show.

Striktní a přesné, jako sám interiér. Kompozice, která u baru vzniká, perfektně vystihuje povahu okolí.

Z dojmu rytmicky ubíhající perspektivy vytrhují barevné barové stoličky.

Ornament na stěně a sezení v kůži. V kuchyni, která čerpá z vintage stylu, je bar místem pro práci i komunikaci.

Oddělený objem je z obou stran obklopen stoličkami a vyzývá ke stolování, během kterého nebude nikdo nohama pevně na zemi.

Stolování ve výši může podtrhnout důležitost světla a prostoru v místnosti.

Chytré využití rohové pracovní plochy nabízí dvě místa nejen případné společnosti při vaření.

Pomocná pracovní plocha, kterou obklopují barové solitéry

Kuchyně otevřená světlu i hostům. Místa u baru výrazně navyšují kapacitu pro usazení strávníků.

Pod dopadajícím světlem ze střešního okna je bar centrálním bodem kuchyňské scény.

Industriální stoličky kolem kuchyňského ostrůvku drží místa skupince ochutnavačů. O kolik chudší by interiér byl, kdyby je postrádal.