Barevný byt na Žižkově

Pavla Kubu
6. Únor 2017

Žižkov je bezesporu atraktivní pražskou lokalitou pro bydlení, a to především pro mladé lidi. Má zcela specifickou atmosféru a genius loci. Pro jeho vnitřní neklid a nekončící noční život se mu také někdy přezdívá pražský Montmartre. A právě tuto čtvrť si zvolili mladí manželé se dvěma jezevčíky pro svůj život. Koupili zde starší byt v původní stavu a rozhodli se předělat ho k obrazu svému. Pojďte spolu s námi nahlédnout do svěžího interiéru plného hezkého nábytku a veselých barev.


Autor: Studio 29

Lokace: Žižkov, Praha


Manželé si přáli, aby byl nový interiér dynamický, praktický a vydržel dlouho bez nutnosti větších úprav. Zároveň měl mít nádech starých časů, ale s využitím moderních prvků. Byt si přáli ladit spíše do neutrálních barev a "vyřádit se" na výrazně barevných doplňcích a originálních kouscích nábytku třeba i z bazaru.

 

Jednotícím prvkem bytu je neutrální kombinace dřeva spolu s bílou a šedou barvou. Ty jsou oživeny zářivě barevnými doplňky, které odráží oblíbené barvy majitelky a odvíjí se od odstínů použitých na abstraktním obrazu nad pohovkou v obývacím pokoji. Charisma interiéru vtiskuje retro nábytek např. křeslo Jindřicha Halabaly a ikonický stolek architektů Kropáčka a Koželky.

 

Kuchyně je provedena v oblíbeném rustikálním stylu a příjemně ji osvěžují žárovky zavěšené na barevných textilních šňůrách i výrazná černobílá dlažba v kuchyni. Zajímavým a praktickým prvkem je lavice pod oknem, která skvěle poslouží během chvílí odpočinku. V jídelní části se našlo místo dokonce i pro dvě na míru vyrobené knihovny a úložné prostory.

 

V obývací části najdeme také pracovní koutek vybavený krásným starožitným americkým psacím stolem a velkorysými úložnými prostory nad ním, kam se povedlo ukrýt dokonce i plynový kotel. Ložnice je vybavena vysokou postelí z Ikea s úložnými prostory, nad kterou vznikla praktická odkládací polička. Romantickou atmosféru zde vytváří bílé komody v rustikálním stylu a nádherný lustr.