Redesign interiéru - jaký je váš styl a jak začít?

Inna J. Serba
28. Leden 2017

Jestli si zařizujete své první, nové bydlení nebo máte v plánu předělat svůj deset let starý dům, musíte počítat s mnoha více či méně zásadními rozhodnutími. Jak zjistíte, jaký styl bydlení je ten pravý pro vás? O tom bude náš dnešní článek.


 

Porozhlédněte se kolem sebe

 

Nejdříve ze všeho je potřeba kriticky zhodnotit stávající stav vašeho domova. Co se vám na něm líbí? Co se vám nelíbí? Myslíte si, že dodržujete nějaká estetická pravidla? Jaké zde máte materiály, tkaniny, barvy? Je vaše obydlí útulné a pohodlné? Co nejvíce si zapamatujte to, co se vám líbí.

Napište si seznam

 

Možná je to fádní rada, použitelná snad za všech okolností, ale i tady je dobrá. Napište si seznam přání – zapisujte si vše, co byste chtěli udělat, kdybyste měli neomezené možnosti, časové i finanční. Pak si napište to, co můžete reálně udělat hned a vedle ty, které mohou počkat. Bez takového seznamu bude těžké stanovit si priority.

Sbírejte fotky

 

Ukládejte si obrázky, které se vám nějakým způsobem líbí – fotky bydlení z časopisů, zajímavé fotografie od různých návrhářů na internetu. Homepix.cz je skvělé místo, kde s tím začít, jelikož tu najdete tisíce fotografií různých interiérů, stylů a nápadů na jednom místě, stačí si vytvořit své album přání. Ale dejte tomu čas, než si řeknete . To, co vás dnes neskutečně nadchne, vás může za pár týdnů nudit.

Rozhodujte v páru

 

V mnoha případech je běžné, že o rekonstrukci či změnu v bydlení má jeden z partnerů větší zájem, než ten druhý. Můžete se setkat s odpovědí Dělej si, co chceš. Nedělejte to. Je totiž velmi pravděpodobné, že jakmile začnete malovat, kupovat kusy nábytku nebo bourat příčky, vaše drahá polovička se ozve s připomínkami.

 

Proto je zkrátka dobré se s partnerem domluvit na nějakém čase, kdy se oba budete skutečně věnovat tomuto tématu, abyste společně rozhodli stěžejní body. Není moc těžké zjistit, co se druhému líbí a co ne. A s ilustračními obrázky to bude zas o něco snazší. Nakonec svůj finálový výběr ještě jednou spolu projděte. Vyhnete se zbytečnému zklamání, pokud váš detailní plán druhý neocení.

Co se mi vlastně líbí?

 

Pro mnoho lidí bývá těžké odpovědět na otázku, co se jim líbí. Pokud si budete dávat dohromady inspirační fotografie, zaměřte se na společné znaky – styl nábytku, barevné palety, vzory, materiály, množství nábytku v pokojích atd. To vše vám napoví, jakým směrem byste se měli ubírat.

 

Každý z nás má základní povědomí o tom, co se mu líbí a co ne. Proto se nejspíš nestane, aby milovník klasického stylu si předělal byt na čistě moderní minimalismus, i když na tom stylu není nic špatného. Vsaďte proto na své instinkty.

Opět se rozhlédněte

 

Ve chvíli, kdy už budete vědět, jaký styl je nejspíš ten váš, podívejte se kolem sebe, jaké kousky nábytku nebo dekorací z vašeho stávajícího bydlení se vám budou hodit i v novém interiéru. Nezapomeňte také, že pokud máte oblíbenou pohovku, ale nelíbí se vám její potah, stačí změnit čalounění a rázem máte svou pohovku v novém.

 

Buďte nekompromisní i u věcí, ke kterým máte své citové vazby, ale nemůžete se na ně jinak ani dívat. Život je příliš krátký na to, obklopovat se věcmi, které nemáme rádi… Takovou věc třeba upotřebíte na půdě nebo na chatě, pokud ji nechcete přímo vyhodit.

Najednou nebo postupně?

 

Když už máme vybráno a můžeme se pustit do práce, poslední věcí je říct si, jestli chceme předělat vše najednou nebo postupně. Záleží také na našem rozpočtu, zda můžeme udělat vše hned. Určitě bude výhodnější, udělat každou místnost kompletně a pak přejít na další, než si rozdělat tu a tam trochu práce a nemít dlouho hotového vůbec nic.

 

Život v „polotovaru“ není moc příjemný. A začněte obývacím pokojem. Bude vás těšit pocit dobře odvedené a hotové práce, když si sem budete moci pozvat návštěvu, i když zbytek domu ještě nebude hotov. Je to dobrý startovací bod, když svou práci rozfázujeme do několika kroků.