Malý bílý domek se zelenou střechou

Pavla Kubu
4. Červen 2018

Autor: Jessica Helgerson Interior Design

Velikost: 50m²

 

Tento nádherný malý domek leží nedaleko amerického Portlandu na malém ostrůvku s názvem Sauvie Island na řece Columbia. Dům o rozloze pouhých 50m² prošel za svou historii již čtvrtou rekonstrukcí. My se v tomto článku  budeme věnovat jeho poslední přestavbě, na které je zajímavý mimo jiné fakt, že byla z naprosté většiny provedena s využitím recyklovaných materiálů

Noví majitelé domu se rozhodli pro celkovou rekonstrukci, která by naplnila jejich představy o pohodlném a příjemném bydlení. Prvním a zásadním krokem bylo přepracovat interiér s ohledem na maximální využitelnost prostoru. Do jedné hlavní místnosti se musela vejít kuchyně, jídelna i obývací pokoj s velkými pohodlnými pohovkami, které fungují také jako postele pro hosty.

Celá jedna stěna je v podstatě knihovna, která maximálně slouží svému účelu a je od země až po samou střechu plná knih. Příjemný dojem z interiéru umocňuje otevřená střecha.

 

Těsně pod střechou vzniklo patro, které slouží pro spaní rodičům a je přístupné po žebříku z ořechového dřeva.

 

V dětském pokoji najdeme patrovou palandu a vešla se sem dokonce ještě jedna postel pro návštěvy, které jsou zde velmi časté. Vestavěná skříň v rohu maximálně využívá úzký prostor vedle palandy.

Nová okna dosahují téměř až k zemi a nabízejí dětem i kočkám zábavnou alternativu, jak se dostat dovnitř a ven z domu. Stěny domu byly zaizolovány a poté obloženy recyklovanými palubkami, které majitelé našli ve stodole na pozemku. Podlahy jsou zhotoveny z oregonského bílého dubu a jídelní stůl byl vyroben ze dřeva místního ořešáku.

Dům je vzhledem k jeho velikosti vyhříván snadno a efektivně s pomocí kamene na dřevo. Stará opotřebovaná střecha byla nahrazena tzv. zelenou střechou, která byla osazena mechem a kapradím nasbíraným podél řeky. Je skvělou izolací a zároveň vizuálně velmi dobře působí v kontrastu s tradiční bílou fasádou.

Navzdory své velikosti nabízí domek velmi příjemné a pohodlné bydlení a téměř každý víkend je plný příbuzných či přátel majitelů, kteří si sem přijíždějí odpočinout od ruchu města.

 

Majitelé pracují také na své potravinové soběstačnosti a kolem domku tak najdeme mnoho záhonků, keřů jeřabin a ovocných stromů. Věnují se také chovu kuřat, včel a vyrábějí domácí sýry z mléka od krav a koz místního chovatele.

 

Tento malý domek i způsob života jeho obyvatel nám může být inspirací, jak žít na venkově skromně, ale zároveň vkusně a pohodlně.