Romantický venkovský interiér

Natálie Vopařilová
18. Září 2017

Interiér rodinného domu v Nových Sedlicích je vyprávění O Šípkové Růžence převedené do designu. Snad každý má tuto pohádku zapsanou jako povídání o spanilé princezně v růžových šatech, která má duši čistou jako čerstvě napadaný sníh, jako pohádku o lásce a jako pohádku se šťastným koncem. Asi podobně by se dal popsat i design tohoto domu. Kouzelný, ba až pohádkový interiér laděný do venkovského stylu evokuje atmosféru světniček, kde se právě pohádky jako ta o Růžence předávali po generace. V tomto domě ale design nepůsobí zastaralým dojmem, naopak se jedná o současný design, který umí být nejen útulný, ale také čistý a vzdušný!


Realizaci má na svědomí firma Stará Jizba. Jedná se o českou firmu, která se orientuje na výrobu selského nábytku v tradičním i moderním provedení. Mimo prodeje konkrétních kusů nábytku jsou v rámci firmy služby navrhování a realizace interiérů téhož stylu.

 

Realizaci dominují zejména tři barvy - mluvíme o bílém nábytku doplněném o hnědé dřevo a růžových odstínech použitých v různých prvcích interiéru. Celé bydlení je laděné do stejného stylu, vesměs mluvíme o stejném typu nábytku ve většině místnostech. Díky tomu to faktu není nabořena jednotnost interiéru. Nábytek není nijak zvláštně zdobený, zaujme svou jednoduchostí a sněhově bílou barvou. U šuplíků a kredencí se pak setkáváme s prospěšně řešenými úchytkami. 

V kuchyni mimo venkovského nábytku stojí za zdůraznění celková kompozice prostoru, také její vybavení a celková barevnost. Místnost je řešená tak, aby zajistila maximální komfort při vaření, budila dojem tradiční venkovské kuchyně, ale nepůsobila zastarale a nudně.  Interiér je svěží a pokrývá všechny potřebné funkce, které jsou k vaření potřeba. Co víc, v kuchyni se nachází také malý stolek, který skvěle poslouží k odpočinku u odpolední kávy s blízkou osobou. I přes maximální funkčnost tohoto prostoru v ní ale nemáme pocit stísněnosti. 

 

Z kuchyně se nám pak nabízí volný průchod do dalších funkčních celků. V obývacím pokoji dominuje malinově růžová sedací souprava, před kterou stojí TV stěna, opět laděná do selského stylu. Na obývací část zcela nerušivě navazuje část jídelní, vedle níž je průchod do chodby, z druhé strany pak schodiště do dalšího patra domu. Celé podlaží se nese ve stejném duchu, setkáváme se s kombinací bílých a růžových stěn, zajímavá a netradiční je i podlaha z dlaždic. Prostor není nijak výrazně dekorovaný, ani příliš strohý. Vše je vyvážené, nesetkáváme se s rušivými elementy.

Podkrovní ložnice se stále nese v duchu venkovského stylu, akorát už nemluvíme o tom samém setu nábytku s jakým jse pracovalo v kuchyni, obývacím pokoji a jídelně. Pokojům dominují velké postele, které jsou doplněny stolek, případně i židle.