Nezapomenutelný bauhaus

Ondřej Bělica
18. Leden 2018

Dům v takzvaném "mezinárodním stylu" se nachází přímo v centru Tel Avivu a v posledních letech prodělal výraznou přeměnu svého zevnějšku. Také interiér se velmi výrazně změnil, a to tak, aby odpovídal veškerým potřebám a přáním jeho obyvatel. Byt obývá dvojice obchodníků, kteří se neustále pohybují mezi různými městy světa. Nový svěží design zachovává lásku k hodnotám bydlení a estetiky moderního vkusu 20. století.

 

Nová cihlová stěna, na které je zavěšeno výrazné umělecké dílo byt rozděluje. Prostornější dvě třetiny bytu poskytují místo pro společenské události, zbývající třetina nabízí prostor pro klidný odpočinek.

Dveře i okna jsou identickými kopiemi prvků, které byly původně navrženy do tohoto bytu před více než 80 lety.

Umývárna je docela tvořena jemnými kovovými profily, které jsou navzájem spojeny v rastrech, nesoucí skleněné výplně. Tyto elementy tvoří jakýsi portál pro vstup velkého množství difúzního denního světla.

Toto místo funguje jako meziprostor, ze kterého lze vstoupit do různých části bytu.

Stěna potažená jemným leskem přechází v betonový povrch podlahy na jedné straně, na straně druhé v masivní dubovou podlahu. Podlaha tak ukazuje funkci jednotlivých částí. Audio systém je sofistikovaně umístěn za dřevěnými dveřmi haly, a prochází napříč celou dispozicí.

Světelné zdroje v tomto bytě jsou směsicí moderního i starého designu. Například dvě závěsná svítidla nad jídelním stolem byly získány ze staré továrny nacházející se v České republice. Všechny doplňky byly vybrány architekty a přizpůsobeny a doladěny majitely.

Naproti ústřední haly se nachází tmavomodrá stěna, která ukrývá kuchyňskou linku, která je tónována ve stejném odstínu. Okolní stěny bytu jsou barveny v bílých odstínech, které se liší mírou lesku.