Kew house

Ondřej Bělica
24. Červenec 2015

Kew house představuje rodinný dům o 4 ložnicích, sestavený ze dvou prefabrikovaných hmot potažených cortenovými plechy. Tento celek je zasazen do pozadí zachovalé cihlové zdi z 19. století. Obě hmoty obsahují obytné prostory a jsou navzájem propojeny proskleným kubusem. Ten obsahuje vertikální i horizontální komunikační systém. 

 

Výraz tohoto rodinného domu se na první pohled tváří vcelku formálně. Uvnitř se však nachází velké množství bohatých prostorů, nečekaných světelných efektů a celistvých svislých hmot. Design domu tak funguje jako jakýsi diagram, který doslovně ilustruje každodenní život, který si rodina přála žít.

 

Architektonické studio Piercy&Company vytvořili svébytnou vnitřní krajinu rozmanitých stezek, úrovní a prostorů. Tohle hravé prostředí ocení především děti a jejich fantazie.

 

Tento experimentální dům byl postaven díky společnému nasazení architektů a klienta. Oba sdíleli vysoký zájem o prefabrikaci, digitální procesy při výrobě a o architekturu jako celek, skládající se s drobných částí, 

 

Plášť domu je vyroben s ocelových korodovaných plechů - cortenu. Následně byl perforován pomocí CNC technologie.  

Jednoduché hmotové uspořádání odděluje rušnou ulici od soukromého atria, kde jsou orientována téměř všechna okna pokojů. Skleněné komunikační jádro vnáší denní světlo do obou obytných křídel.  

Ve spodní úrovni jednotlivých hmot se nachází obytná zóna, ze které je přístup na vlastní terasu.

 

Ložnice se nacházejí o úroveň výše. Poskytují tak nerušený odpočinek i výhled do okolí.

Obývací pokoj je domyslen do posledního detailu! Všimněte si materiálové gradace. Cihlový sokl přechází v dřevěný svislý obklad a vrcholí bílým stropem, který není dotažen až k obvodové stěně. Díky tomuto triku vzniká jemný lom denního světla.

Ložnici představuje vložený box, který se do exteriéru otevíra skrze perforovaný vzor. Pod postelí se ukrývá vysunovací úložný prostor. Součástí je také toaleta, která nabízí vysoký komfort celé noční části domu.