Eko-logická residence

Ondřej Bělica
12. Červenec 2015

Los Angeles není pouze město supermarketů, uzlů dálnic a všemožného konzumu. Následující projekt ukazuje jak je možné žít a bydlet v přátelství s přírodou. To znamená efektivní využívání solární energie a recyklovaných materiálů.

Eric Garcetti se svou partnerkou přebudovali starý nenápadný dům na kopci v soběstačný moderní domov se zelenými terasami a panoramatickými výhledy do krajiny.

 

Podívejte se sami!

 

Dům neskrývá nové úpravy stávajícího objektu. Velkoryse jsou přiznána nová velká okna, která slouží k maximálnímu výhledu i k dostatku solární energie. Na první pohled je čitelné setkání nového se starým.

V domácí kuchyni s jídelním pultem si můžete připravit a následně pochutnat na čerstvém ovoci a zelenině vypěstované na vlastní zahrádce, vzdálené jen několik kroků. 

Architekti, díky eliminaci částí stropů, dokázali z domu vytvořit kompaktní souvislý celek, který nabízí oslňující výhledy do krajiny. V tomto prostoru byl použit také osvědčený trik - zrcadlo! To opticky zvětšuje celý prostor a pomáhá také k vizuální komunikaci nejen uvnitř místnosti, ale i vně. 

Jídelna disponuje velkým oknem, které nabízí pohled na skalnatou část pozemku. Tento vizuální výřez vytváří jedinečný přírodní obraz. Nábytek je výsledkem recyklace dříve použitých předmětů z různých obydlí v Los Angeles. I v tomto počinu jde cítit snaha být ekologický - být součástí neutuchajícího koloběhu.

Obývací pokoj a pracovna jsou odděleny transparentí posuvnou zástěnou. Oba prostory spojuje jednolitá podlaha. Svého klienta tak můžete po úspěšné schůzce pozvat na šálek kávy a neformálně se rozpovídat. 

Visuté zahrady jsou místem, kde si oba partneři pěstují většinu svých potravin. Jižně orientovaný svah je kaskádovitě osazen malými zahrádkami, ty jsou propojeny malým schodištěm. 

Místní přírodní pramen zastává několik nepostradatelných rolí. Funguje jako příjemná zahradní fontána, zavlašuje přilehlý biotop, domácí zeleninu i ovoce a v neposlední řadě svou akustickou stopou dotváří malý ráj okolo domu.

Druhé nadzemní podlaží funguje jako relaxační zóna. Poskytuje neopakovatelný výhled do přilehlé zeleně a nabízí přístup na terasu. 

Venkovní posezení na terase domu je ideálním místem pro odpočinek. Toto místečko určitě přiláká nejednu návštevu. Mohutné koruny stromů nabízí chladivý stín a betonové ohniště zase teplo a záři během chladných nocí. Co víc si přát?

Společný soukromý odpočinkový prostor je vytvořen horizontální skříní, na které se dá pohodlně lenošit. Ocitnete se tak přímo pod oknem, takže máte dostatek světla, výhledu i klidu. Prostě paráda!