Jedenáctka úžasných kuchyní

Ondřej Bělica
10. Leden 2018

Většina Čechů má zažitou představu o kuchyňské lince, která je natěsno vsazena mezi panelové stěny a jádro s toaletou a koupelnou. Kuchyně nenabízí pouze pracovní plochu a nástroje pro přípravu pokrmů. Je to místo, kde probíhá jakási životodárná magie. Nenechme se převálcovat tempem, které nás nabádá k rychlému stravování  "na stojáka". Kvalitní kuchyně nabízí prosvětlený a vzdušný prostor, který nechá provonět celý dům, dodá svým obyvatelům energii, inspiraci a sílu do každého nového dne. 


Připravili jsme pro Vás jedenáct svěžích přístupů, jak si poradit s Vašim vlastním kuchyňským prostorem.

Nechte si chutnat!

Velmi jednoduchá, prostorná kuchyně je v přímém kontaktu s venkovním prostředím, a to především díky rozměrnému oknu. Vybavení celé kuchyně je střídmé, většinou ponechané v původním přírodním odstínu. 

Policový systém od podlahy až ke stropu! Vestavěný kuchyňský box, v kombinaci tmavého a světlého dřeva, se odvážně přelévá až do obývacího pokoje. Tento návrh zavrhl monotónní úložné prostory, naopak svou dynamikou rozehrává  celou obytnou část. Příjemným řešením je podlouhlý jídelní stůl, umístěný v prostoru před kuchyňskou linkou.

Co víc si přát? Kuchyňský pult přímo sousedí s vlastní zimní zahradou! Je skvělé mít i během vaření výhled ven z místnosti. Navíc pouhým natažením ruky lehce dosáhnete pro své čerstvé bylinky.

Dovolte svému kuchyňskému nádobí vyniknout! V dnešní době vlastníme krásné užitné předměty a je velká škoda je schovávat do skříněk. Stačí si vytvořit malou "výstavku", doplnit citlivým osvětlením a kuchyně rázem dostane živý, barevný charakter.

Černá v kombinaci s tmavým dřevem! Tato jedinečná souhra materiálů nabízí příjemné chvilky nejen při vaření. Kuchyňská stěna se tak stává ústředním bodem celého domu, tak jak tomu bylo už odjakživa. 

Tato kuchyně se nachází v nově rekonstruovaném bytě v Barceloně. Drobný okenní otvor je během horkých dnů dostačující, prostor se dostatečně odvětrává a příliš se nepřehřívá. Opticky nejsilnějším prvkem kuchyně je ornamentální keramická podlaha.