Unikátní přeměna panelákového bytu

Ondřej Bělica
9. Červenec 2015
Typický socialistický byt prošel unikátní přeměnou. Architektka Eva Bradáčová budoucím majitelům naplnila několik přání. Manželský pár snil o čistě bílém interiérů, kde vyniknou barevné doplňky a umělecké předměty, které si dovážejí ze svých cest. Bílý interiér navozuje pocit čistoty, působí velmi harmonicky a opticky celý prostor zvětšuje.
 
Panelové domy už nemusí obsahovat pouze typové obytné buňky s jednotným vybavením. Dnešní trend volá po individualitě. Dnešními prostředky a vkusem můžete proměnit svůj nudný byt v elegantní prostor pro život. 

Obývací prostor vyzařuje čistotu a je obestavěn bílou úložnou stěnou. Estetiku tohoto objektu utváří soubory obnažených polic. Zde vyniká barevnost předmětů v kontrastu s čistými plochami skříně. 

Nad jídelním stolem je zavěšen mohutný kruhový lustr. V bílém prostředí působí téměř neviditelně. naopak po setmění rozzáří celý byt světelnými skvrnami. Na stěně se objevují segmenty porcelánové 3D tapety od Daniela Piršče.

Zde vidíme názornou ukázku jak jednotlivé předměty svou barevností charakterizují určitý prostor. Obývací prostor je plný sytě červené barvy, kuchyně se svými zelenými doplňky odkazuje na přírodu a zdraví.

Interiér je vybaven nepřímým LED osvětlením, které se těší stále větší oblibě. LED pásky jsou použity hlavně pod stropem po obvodu kuchyňských skříněk a úložných skříní na chodbě. Interiér tak může být příjemně osvětlen během celého večera

Výrazným objektem obývacího pokoje je úložná stěna se zavěšeným televizorem. Asymetrické členění hmot rozehrává celou kompozici a nepůsobí tak staticky. Po levě straně se nachází vstup z předsíně do společenské části.

Kuchyňská linka se pozvolna transformuje do podlouhlého jídelního stolu, který je osázen červeno-bílými stoličkami. Společné stolování se stává těžištem celé dispozice

Koupelna je navržena inverzně k ostatním částem bytu. Obvodové stěny jsou obloženy šedým kamenem a sanitární předměty jsou zářivě bílé. Z toho hlediska jde hravě rozeznat, že se jedná o intimní prostor.

Pracovna je určena pro dvě osoby. Symetrii prostoru rozbíjí jen rozkládací sofa, která je nezbytná pro relaxaci během pracovního procesu.