Speciál: Zahradní stříšky

Van Stajpen
9. Leden 2018

1.) Zastřešení součástí objektu

Nejlepším a architektonicky nejhodnotnějším způsobem je zakomponování zastřešení terasy už při samotném návrhu budovy. Terasa působí kompaktním dojmem. Navíc si samotný architekt může ohlídat barevnost, použitý materiál či způsob provedení. Rozhodně doporučuji věnovat tomuto bodu pozornost již při projektové činnosti.

Architekt zakomponoval zastřešení venkovního prostoru železobetonovou konzolou. Řešení je efektní, ale třeba počítat s tepelnými mosty, které nelze zcela eliminovat.

Stříška neslouží pouze pro vstup, ale také pro uskladnění dřeva. Samotné dřevo se podílí na exteriérovém dojmu z celého objektu.

Souznění materiálu stříšky a fasády – vše ve dřevě.

 

2.) Dodatečné provedení

Pokud jste z jakéhokoliv důvodu nemohli provést zastřešení terasy již při stavbě objektu, nemusíte zoufat. Při správné volbě materiálu (např. dřevo v kombinaci s polykarbonátem) můžete docílit uspokojivého řešení.

Nově vzniklé zastřešení brání nejen proti dešti, ale nabízí i jakousi pohledovou clonu.

 

3.) Zastřešení z hotových prvků

Dnes se stává velmi oblíbeným a jednoduchým způsobem zastřešení s použití konkrétního výrobku. Na trhu existuje množství stínících technik. V současnosti je zvýšená poptávka např. po membránových konstrukcí, která s oblibou používají architekti i při samotném návrhu.

Řešení zastřešení či zastínění nemusí být vždy nákladné. Tady se majitelé spokojili s pouhým deštníkem. Držák je ze stejného materiálu jako terasa, což pomáhá k harmonii celého celku.

Netradičním řešením je koupit si již hotové zastřešení. I pergola přece může být designová věc!