Krása severské chladnosti II

Van Stajpen
4. Červen 2015

Architekti Jensen a Skodvin vyšperkovali své ekologické myšlení při navrhování letního sídla v malebném Storfjordu natolik, že nejen žádný strom nebyl vykácen, ale ani žádný kámen odtěžen. Přestože se na první pohled jedná o ekologický přístup, měl investor velké problémy s místním stavebním úřadem. Samotný investor podotkl, že dnešní úřady nejsou ve většině případech nakloněni odvážné moderní architektuře.

 

Koncept objektu byl opět navržen přímo na místě pečlivým studiem terénu a konfigurací zdejších kamenných masivů. Hmota objektu, která je trochu klaustrofobně vetknuta do původních borovicových kmenů a žulových masivů, však nepůsobí skličujícím dojmem. Naopak. Velkorysé prosklené otvory ve většině místností nabízí neobvyklé pohledy na moře. Prosklené plochy kopírují ponechaný skalní masiv a vytváří zajímavý architektonický detail, který není zcela běžný. Konstrukčně je objekt řešen velmi odvážně. Nosné prvky, častokrát velmi vykonzolované, působí až subtilním dojmem.

 

Použité materiály jsou v symbióze se skalním masivem, který je ústředním motivem velkoryse koncipovaného interiéru. O tom, že se pohledový železobeton velmi vhodně doplňuje s kamenným povrchem, se můžeme přesvědčit v obývacím pokoji. Převládajícím stavebním materiálem se však stalo dřevo, které je uplatněné v interiérech, nosných sloupech a průvlacích, ale také na fasádě. Konstrukční a technické detaily jsou minimalistické a výborně řemeslně zvládnuté. Ekologický podtext doplňuje zelená střecha, kterou tvoří místní vegetace.

 

Celý objekt je architektonickým koncertem. Když se spojí umění architekta, štěstí na kvalitní řemeslnou výrobu a krásné okolí, je radost na výsledek pohledět.