Vestavěná knihovna v podkroví

Ondřej Bělica
28. Prosinec 2017

Jak může knihovna ovlivnit interiér vašeho bytu? Tento vertikální úložný prostor vás obklopí vašimi oblíbenými předměty, knihami a má schopnost také oddělit například klidovou a společenskou část domova. 

 

Nepředstavujte si knihovnu pouze jako policový systém zavěšený na stěně! Umístěte tento prvek doprostřed místnosti a sledujte co všechno dokáže!

 

V našem případě byla knihona vložena mezi trámoví podkrovního bytu, a tím od sebe odděluje prostor obývacího pokoje a kuchyně. Rastr polic není pravidelný, místy jsou dokonce vytvořeny průhledy a mezi oběma prostory tak vzniká vizuální kontakt. 

Ortogonální dřevěný rastr se promítá v celém interiéru obývacího pokoje. Z jedné strany je prostor uzavřen bílou vestavěnou skříní a naproti ní lehkou konstrukcí knihovny. Tento celek je navzájem propojen stropem, který je proveden opět v jemném pravoúhlém systému.

Ortogonální rastr otvorů o dvou velikostech nabízí místo pro knihy i solitérní prvky. 

Působivé je barevné oddělení stávající dřevěné konstrukce a nové vložené knihovny.

Je jen na vás jestli ponecháte knihovnu jen jako subtilní objekt uprostřed pokoje anebo ji neprůhledně vyplníte svou oblíbenou četbou.

Za knihovnou se nachází dřevěné schodiště spojující obytný prostor s klidovou zónou v mezipatře. Barevné segmenty nově vloženého objektu dodávají domovu veselou atmosféru. V kombinaci se stejně barevnými doplňky utvářejí z celého bytu jednotný celek.

Police nemusí sloužit pouze pro literaturu. Vložením rostlin nebo jiných dekorací uvedete celou strukturu v živý, barevný organismus.

Průhledy skrze uložené knihy vytvářejí zajímavé momenty. Jsou to pomyslná okna uvnitř bytu, díky kterým jste v obraze co se za stěnou odehrává.

Vestavěný úložný systém v leskle bílé barvě dotváří svou hravostí celou místnost. Světlý odstín také funguje jako velmi příjemné orámování televizní obrazovky.

Kombinace uzavíratelných a otevřených segmentů vestavěné skříně.