8 inspirujících způsobů, jak využít žlutou barvu v obývacím pokoji

Hedviga Nosáľová
5. Leden 2017

Žlutá barva ozvláštní váš obývací pokoj veselým šarmem. Designéři mají žlutou barvu rádi, protože patří k těm nejvšestrannějším a nejpřizpůsobivějším. Nicméně, práce se žlutou barvou může být poněkud složitější zejména v obývacím pokoji, který nechcete mít zahlcený velkou paletou barev. Vše, co je potřeba je pečlivé naplánování a také výběr barevných schémat. Následující fotografie vás mohou inspirovat. 

1. VESELÝ ODSTÍN

Přejete si mít veselou žlutou barvu v obývacím pokoji, ale bojíte se, že to bude "až příliš"? V tom případě malá žlutá věc bude tou správnou volbou. Co myslíme malou žlutou věcí? Cokoliv. Ať už mluvíme o křesle, o židli, o stolečku, o sošce, nebo o polštářích.
Žlutá stěna je zejména populární, přidá správný akcent. 

2. TEPLÉ NEUTRÁLNÍ POZADÍ

Jste znuděni ze vší té šedé barvy kolem? Žlutá vám v tomto ohledu může také pomoct. Jemná žlutá barva se hodí pro malé obývací pokoje, které potřebují příjemný, útulný a elegantní vzhled. Pokud použijete světlou máslovou žlutou v kombinaci s bílou barvou, vytvoříte velmi klidné zázemí. 

3. MIX ODSTÍNŮ

Poté, co už jsme mluvili o tom, jak univerzální tóny žluté lze použít i jako akcentové odstíny i jako neutrální pozadí, je na čase, abychom daly tyto dva postupy dohromady. Nicméně je to jen pro ty, kteří opravdu milují barvy a jsou spokojeni s žlutou barvou jakožto s dominantním odstínem v obývacím pokoji.

Využít můžete různé odstíny žluté - neonově žlutou barvu, silnou světlou nebo tmavou žlutou, jemnou žlutou a spojit je dle vlastního uvážení. 

4. UKAŽTE PROUŽKY

Nejste spokojeni s jednoduchými odstíny? Pak vám můžou pomoct proužky. Jasné, výrazné a odvážné žluté pruhy udělají velmi hravý a neobyčejný dojem. Pokud žluté proužky obohatíte o černé proužky, vytvoříte industriální styl. 

5. ŽLUTÁ S MODROU

Žlutá s modrou barvou vytvoří krásný koncept tepla a chladu = léta a zimy. Anebo, pokud je to pro vás příjemnější - pláže = slunce a vody.

6. ŽLUTÁ, ORANŽOVÁ, ZELENÁ

Všechno jsou to přírodní barvy. Pokud je zmixujete nikdy neuděláte chybu. 

7. NÁVRAT ZLATÉ

Zlatá barva byla dlouhou dobu out, ale v minulém roce mohla ohlásit svůj velký návrat. Do obývacího pokoje přidá akcent luxusu.

8. ŽLUTÁ A DŘEVO

Ne každý má rád moc luxusní místa a vsází na přírodní (tzv. eco-friendly) design. Tak pro vás máme typ - žlutá a dřevo. Přírodní odstíny přináší pohodu a útulnost.