Výrazná barva prostupující celým interiérem

Luci Bečková
5. Srpen 2015

        Dnes pro vás přináším barevnou inspiraci z dílny architektonického ateliéru Magion architekti, založený Ing. arch. Gabrielou Blažkovou a Ing. arch. Veronikou Dobešovou. Působí v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji a kladou důraz na funkční a praktické řešení, které však zůstávají vysoce elegantní a estetické. "Pokud je zadání projektu dostatečnou výzvou, neexistují pro nás hranice," tvrdí designérky. V nebojácnosti jim pomáhají zkušenosti ze Švýcarska a Dánska.


        Jedna z realizací se nese v barvách romantiky a vášně, druhý byt vás hned na první pohled rozveselí. Přes drobné rozdíly mají oba interiéry něco společného. Všechny místnosti jsou totiž propojeny výraznou barvou. Ta se smyslně nese na stěnách, větších kusech nábytku a také se objevuje na všelijakých doplňcích. 

 

        První realizací je přestavba nájemního bytu v Brně. Díky změny dispozice bytu vznikla prostorná světlá koupelna, předsíň s úložným prostorem, velká samostatná ložnice a kuchyň spojená s obývacím pokojem. Celým bytem prochází světlá podlaha. V koupelně, předsíni a kuchyni je položena světlá dlažba, v obývacím pokoji a ložnici jsou zrenovované původní parkety. Neutralita podlahy dá o to více vyniknout smyslné červené, která zde hraje hlavní roli.

 

        Nábytek a dveře v celém bytě jsou navrženy v dezénu ořechu a jsou doplněné červenými akcenty. Pár rad, proč je červená tou správnou volbou, se můžete dočíst v článku Barevný rádce: Proč vsadit na rajčatově červenou.

 

 

        I živá příroda vám může posloužit jako dokonalá dekorace. Že jste zrovna na trhu koupili rudé papriky či oblíbenou květinu v červených barvách? Využijte toho a vystavte je! Budou korespondovat s okolním prostředím a bude zde panovat krásná symbióza.  

 

 

        Detaily, detaily a zase jenom detaily. Drobnosti jako háčky na kabáty, rám na zrcadle či proužek na šatní skříni v jedné barvě jsou právě ty maličkosti vytvářející osobitou atmosféru. Zároveň vkusně propojují jednotlivé místnosti a dávají najevo, že majitelé nenechávají nic náhodě.

 

 

        Poetickou červenou nyní vyměníme za veselou žlutou. V kombinaci s čistě bílými stěnami a světlým dřevem z pokoje přímo sálá energie. Žlutá v kuchyni podporuje chuť k jídlu a také zlepšuje náladu. Ideální barva do společných, denně využívaných prostor.

 

        Žlutá v hlavní roli, objevující se na nábytku a stěnách, je opět podpořena příjemným detailem ve formě čerstvé květiny. Ta pokoji dodává svěžest a eleganci.

 

         Že červená ani žlutá nepatří mezi vaše favority? V příštím článku se můžete těšit na interiér bytu ve znamení modrozelených prvků!