Velký jarní úklid

Hedviga Nosáľová
25. Září 2018

K jaru neodmyslitelně patří i ty nemilé záležitosti - únava, alergie a úklid. Tento jarní rituál má velmi dávné kořeny. Tím, že uklidíme svůj domov, odklidíme zbytky energie zimy a připravujeme se na probouzení přírody. Jak ale vyčistit dům nebo byt bez zbytečných chemikálií? 


Ocet 

Marně hledáte nechemický prostředek na utírání skel a oken? Už nemusíte. Stačí, když do 1 litru teplé vody přidáte dvě čajové lžíce octu. Tuto směs nalijte do rozprašovací nádoby, například od okeny. Sklo, zrcadla a okna vždy utírejte novinami anebo čistě bavlněnou utěrkou. 

Zázračná soda

Soda "bikarbóna" má mnoho pozitivních účinků. Jeden z nich je, že krásně vyčistí váš koberec. Stačí ji na něj nasypat, počkat několik minut a pak jednoduše vysát. Soda se nehodí nejen na koberce, ale také na matrace. Obraťte je a nasypte na ně sodu, potom udělejte stejný krok jako s koberci - vzít vysavač a vysát.

Okna dokořán

Přes zimu mnoho lidí neotevírá okna, což není vůbec dobré jak pro nás a naše zdraví, tak také pro náš domov. Okna by měla být otevřena denně aspoň dvakrát. A to na pět až deset minut. Tím zabráníte množení bakterii a tolik nežádoucí a nepříjemné plísně! 

Úklid v šatníku

Zimní věci poskládejte pod postel, nebo kdekoliv, kde máte úložný prostor. Staré věci vyhoďte/dejte potřebným/prodejte,  pokud je nenosíte. Zapomeňte na myšlenky "ten starý potrhaný svetr se mi ještě bude někdy hodit,,. Jestliže něco nenosíte, pryč s tím. 

Voňavý vzduch

Nejhorší, co můžete pro svůj domov udělat je, že si kupujete z obchodu osvěžovače vzduchu. Při silných aromatizovaných osvěžovačů se začne motat hlava a není to pro zdraví prospěšné. Místo toho si vyrobte ten vlastní! Uvařte si v hrnci oblíbené ovoce a bylinky. Jablko a skořice, hřebíček a pomeranč. Můžete kombinovat jak je libo. Hotovou směs nalijete do rozprašovače. 

Když už se bavíme o nechemických přípravcích, jak budeme prát?

Velmi jednoduchý návod na přírodní prací prostředek, který je nejen velmi levný, ale vhodný i pro alergiky. Stačí vám jedno mýdlo na praní (např. Jelen, nastrouháme ho a rozmícháme ve vroucí vodě), 300 gramů sody na praní (přidáme do vroucí vody, necháme rozpustit a pak zchladit), asi 15 kapek esenciálního oleje (růže, levandule,.. záleží čistě na vás) a deset litrů vody. Přivedeme k varu, necháme aspoň jeden den odstát a je to.

A co na podlahy, kachličky, na kuchyňskou desku?

Vyrobte si přírodní čistící prostředek. Vše, co budete potřebovat je voda, asi deset kapek citronového extraktu a asi dvacet kapek oleje z čajovníku. Pokud toužíte po krásné vůňi, tak rozhodně doporučuji přidat pár kapek esence z růže, levandule apod.