Umělecké studio na cestách

Ondřej Bělica
31. Květen 2015

Dvě mobilní buňky, které jsou navrženy londýnským architektonickým studiem Feilden Clegg Bradley, jsou každého půl roku přemístěny na jedno ze 4 míst podél britského pobřeží. Nabízí tak rozmanité výhledy do místní krajiny a nepřeberné množství inspirace. Tento projekt poskytuje umělcům residenční pobyty v rámci Velké Británie včetně neobyčejného ubytování a kreativního prostředí. 

Dvojice buněk nabizí magické scenérie a samy do krajiny citlivě zapadají. Každá buňka má svůj podvozek a umožňuje tak variabilitu umístění v krajině.

Každá jednotka má svou funkcí. Zatímco umělcovo studio slouží k tvorbě autorských prací, druhý prostor funguje jako galerie. Tento koncept stírá hranici mezi privátním a veřejným prostorem.

Prefabrikovaný modul byl vyroben za pouhých 11 týdnů. Půdorysy obou prostorů, studia i galerie, odpovídají rozměrům potřebným k naložení na transportér, který po půl roce převáží studio na další místo.

Výběr materiálů byl důležitou součástí návrhu. Konstrukce se skládá z ocelového rámu a ohořelého dřeva, které je touto úpravou vysoce odolné vůči povětrnostním podmínkám. Zároveň je přátelské k životnímu prostředí.

Studio je vybaveno elektroinstalací která je poháněna solárním panelem umístěným na střeše buňky.

Opracování dřeva je v čitelném kontrastu: Surový exteriér / pohodlný interiér.

Struktura ohořelého dřeva podle metody Shou Sugi Ban.

Tvar i struktura byla ovlivněna geometrickou tvorbou amerického malíře Sol LeWitta.

Tento typ umělecké tvorby a prezentace opouští zaběhlý systém konvenčních městských galerií. Díky této koncepci je umělec provázán s krajinou i lidmi, kteří v ní žijí.