Sněhobílý dětský pokoj

Anna Dlouha
15. Prosinec 2015

                                                                        "Nás by tak nejvíce vábilo,
                                                                         natírat celý svět na bílo.
                                                                         Motýla i jeho larvu,
                                                                         milujeme bílou barvu."

 

                                                                        „Bílá, bílá, bílá, bílá,
                                                                        komu by se nelíbila.
                                                                        Bílá vrána, bílá noc,

                                                                        bílé není nikdy moc.“

 

Písnička, kterou si zpívali včelí medvídci, když chtěli obarvit svět na bílo. Paní Kolaříková z architektonického studia www.jitkakolarikova.cz však „bílení“ nebrala až tak do důsledků. Bílá barva je přesto dominantní a takřka jedinou barvou, kterou bychom našli v dětském pokoji, který navrhla.

 


 

Na první pohled se může zdát, že bílé vzezření působí chladně a neútulně. Jednolitá barevná varianta však byla designérčiným záměrem. Neutrální barva zdobí zdi, trámy, podlahu, nábytek a stejně jsou laděny i doplňky - tedy zkrátka všechno. Nejspíš se ptáte proč? V sáhnutí po bílém odstínu nehledejte žádnou vědu. Tvůrkyně v ní vidí nadčasovou barvu a to se vzhledem k rychle rostoucí obyvatelce pokoje může jenom hodit. Dorůstající slečny totiž chtějí každou chvíli jinou barvu zdí, nábytku či rolet v okně. Pokud tedy bílá barva časem omrzí, stačí koupit barevný koberec, povlečení na postel, závěs či jiné doplňky a nový pokoj je na světě.

Pokoj je na vybavení poměrně bohatý a různorodý. Nalezneme zde nezbytné kusy nábytku jako je skříň či postel, ale také velmi detailní prvky – např. porcelánový koník, bílé rádio, kovová lampa či pravdivý nápis nad gaučem „Do more of what makes you happy“ .

 

Kvůli zachování intimity a soukromí byla postel umístěna za roh, aby všem návštěvníkům nebyla hned na očích. Potřebný psací stůl je obecně vybaven dostatkem úložného prostoru – v podobě šuplíčků či skříňky. Menší pohovka umístěná nedaleko vchodu, může sloužit jako lůžko pro návštěvy. Pořádání pyžamových party, narozeninových oslav a filmových večerů, tak přestává být problémem.

 

Dětský pokoj se může pyšnit i svou vlastní koupelnou, která je vybavena umyvadlem, sprchovým koutem a toaletou.