Skrz promyšlenou volbu barev k opticky většímu bydlení

Anna Dlouha
6. Duben 2016

Interiér tvořený třemi pokoji poskytuje domov mladému manželskému páru a jejich malé dceři. Při pohledu na interiér v Tomášikově ulici se optimistická nálada musí dostavit takřka okamžitě. Tmavé barvy jsou z bytu vytěsňovány pastelovými odstíny, které vnášejí do bytu pozitivní náladu, útulný pocit a také opticky zvětšují místnosti.

 

Menší rekonstrukci bytu a následnou realizaci interiéru provedlo architektonické studio moskordesign.cz. V architektonickém návrhu došlo ke změně v rozmístění příček – tyto změny se týkaly zejména chodby, koupelny, toalety a kuchyně. Návrh přestal být návrhem, když se do bytu dostavila bourací četa. Koupelna a kuchyň se zvětšily na úkor chodby.  

 

Tímto zásahem došlo k vytvoření prostoru pro zakomponování pračky do kuchyňské linky.  Pračka byla původně umístěná v koupelně, avšak stísňovala již tak malý prostor. Odstranění elektrického spotřebiče z koupelny vytvořilo „novou“ užitkovou plochu v místnosti.

Na kuchyňské lince dochází ke střetu tmavých dřevěných a sněhobílých lakovaných ploch. Barevné duo „narušuje“ tyrkysová skříňka a jídelní židle stejného odstínu. Ano, opravdu jen jedna židle – u stolu totiž došlo k barevné hře a každá z židlí je zbarvena do jiného odstínu (který však ladí se zbytkem místnosti).

 

Nejtmavší místností v bytě je obývací pokoj. O nahodilý výběr barev se však rozhodně nejedná. Tmavá část barevně vymezuje prostor věnovaný domácí pracovně. Ta je vybavena účelově a funkčně – židle, lampička, skříňka s šuplíčky, koš a počítač. Obývací pokoj je pak barevně odlišen - násilný barevný zlom však nečekejte.

 

Pozvolným přechodem mezi pracovnou a obývacím pokojem je televizní stěna a konferenční stolek volený do stejného odstínu jako pracovna. Sedací souprava, výmalba, koberec, závěsy a polštářky však jasně ukazují, že televizní stěnou a stolkem spojitost s pracovnou končí.

Ložnice je poté řešena obdobným způsobem jako kuchyň. Bílá v kombinaci s tyrkysovou vytváří ideální místo pro spánek. Volba modrých doplňků - lampičky, polštářky, povlečení - není nikdy krokem vedle. 

 

TIP: Modré doplňky jsou v ložnici tou správnou volbou. Jak je známo modrá (spíše tmavší odstíny) působí na nervový systém uklidňujícím dojmem, což se v místnosti, kam si chodíme odpočinout, může jedině hodit.  Pokud však máte do ložnice zakomponovanou například pracovnu, volte modré doplňky s rozvahou.

Dětský pokoj je pak ztělesněním dětského Ráje. Tmavá barva se místnosti vyhnula obloukem. Zato bílá, růžová, modrá a červená dokázaly to, o co rodičům šlo – vytvořit prostor, kde se dcera bude cítit v bezpečí a hlavně jako doma. Priorita návrhu byla cílena na dítě předškolního věku. Z toho důvodu je v pokoji velké množství úložných prostor pro hračky.

 

Při návrhu pokoje se však myslelo také na školní léta. Záměrně vytvořený volný prostor poskytuje místo pro zakomponování pracovního stolu, jenž každý školák potřebuje pro plnění svých povinností.