Sauna Tonttu

Ondřej Bělica
20. Leden 2018

Tonittu, finská sauna se nachází na vrcholku kopce vysokého téměř 200 metrů nad mořem. 

 

Pří výstupu procházíte podél bujného kukuřičného pole a klikatá cestička vás dovede až na okraj náhorní plošiny s dechberoucím výhledem. Celá trasa připomíná jakousi očistnou pouť, která je zakončená svým osobitým svatostánkem, místem, kde se člověk odprostí od všech negativních vjemů. 

 

Moderní dřevěná sauna je přístavbou dobové stodoly, která byla osazena na stávající místo roku 1940.  Tato usedlost nebyla využívána více než 50 let a pochopitelně ztratila mnoho ze své krásy i užitku. Naštěstí se tohoto unikátního místa chopilo architektonické studio OOPEAA a vytvořilo zde skromnou, avšak více než přívětivou saunu pro očístu těla i duše

Při prvním pohledu dokážeme rozeznat stávající hmotu staré stodoly a nový přístavek samotné sauny. Ta je propojena svou terasou a následně drobným můstkem k objemné kádi s chladnou vodou, ve které akt saunování vrcholí. 

Během rekonstrukce celého objektu bylo potřeba zrekonstruovat časem téměř prohnilé nosné konstrukce i dřevěné obklady. Také nový strop, terasa i pochůzí most je vyroben z odolného smrkového dřeva, které se časem promění v šedou přírodní strukturu.

 

Interiér samotné sauny (podesty, sedátka, stolečky)  jsou také z vybraného světlého smrkového dřeva. Tyto vybavovací objekty jsou v důmyslném kontrastu k zestárlému dřevu, tvořící obvodové stěny sauny. 

Nezamněnitelnou se stává přírodní kresba původních dřevěných stěn. Tento prvek dodává celému procesu saunování jedinečný kolorit. 

Externí terasa nabízí po životadárném procesu příjemné ochlazení a nevídaný, mimořádně nekonečný výhled do finské přírody.