Rustikální kuchyně nevyjdou nikdy z módy

Laura Kučerová
2. Duben 2017

      Máte z moderních kuchyní dojem naprosté odcizenosti a chladu? Tato neosobnost je dána zejména přesnými liniemi a vytvářením jednolitých ploch bez jakékoliv zdobnosti. I když novodobé technologie přicházejí ruku v ruce se strohým designem, své místo si stále drží tzv. venkovský styl, do kterého jsou plně zapojeny nejnovější vychytávky. A to takovým způsobem, že v žádném případě nenarušují celkovou atmosféru nejfrekventovanější místnosti v domě.

 

      Každá kuchyně je zcela unikátní a musí vyhovovat specifickým požadavkům majitelů. Přesto ale můžeme nalézt pravidla, jež jsou klíčovými aspekty pro jejich tvorbu. Přírodní materiály, zajímavé dekorace, pocit zabydleného domova a vesnických zvyklostí.

      Dřevo je nejčastěji použitý materiál, ze kterého na nás přímo dýchá duch přírody. Nezaměnitelné kouzlo struktury se může objevit na kuchyňském nábytku, podlaze či stropu. Trámy, vystupující ze sněhově bílých zdí, mohou být nalakovány do průsvitného odstínu okrové barvy, která byla použita u veškerého nábytku, včetně jídelního stolu a krbové římsy.

 

      Jednoduchý nebo zdobný styl kovových úchytů je vždy doplněn zajímavě strukturovanými kuchyňskými dvířky. Tyto masivní plochy bývají vyplněny skleněnými obdélníky, které dodávají odlehčený a vzdušný vzhled. Při úpravě masivních dvířek můžeme nechat vyniknout jemným linkám ořechového dřeva za použití lazurovacích laků. Bílá barva prosvětlí, modrá a vínová naopak dodají neotřelý styl, u kterého pak musíme umírněně volit zbylé doplňky.

      Na trhu je velké množství různých rozměrů a tvarů obkladů do kuchyní. Tyto nejčastěji keramické typy by měly dát vyniknout zejména okolnímu nábytku a to díky světlým odstínům. Velkoformátové dlaždice sice usnadňují údržbu, přesto si ale pestrá mozaika stále udržuje svou oblíbenost.

      Pokud chceme dosáhnout něčeho naprosto originálního, můžeme na některou ze zbylých ploch použít i přírodní kámen. U stěn se bude jednat o úzké pásy z pískovce, na podlahu bývá nejčastěji pokládána dlažba z keramiky nebo taveného čediče.

      Veškeré nádobí ale nemusí být skryto před zraky návštěvníků. Úložné prostory mohou být i otevřené. Police a poličky jsou nezbytným odkládacím prostorem pro kořenky, dózy s potravinami, ale i květináče s bylinkami, jež dodají specifickou atmosféru a vůni. Závěsné systémy už neslouží pouze pro naběračky a jiné náčiní. Na tyčích bývají zaháknuty i celokovové odkapávače, květníky s rostlinami anebo dokonce cedníky a hrnce.