Ruské pohodlí

Tomáš Čech
8. Duben 2018

Rusko je velká země a bezpochyby si v ní můžete vybrat spoustu architektů – lepších či horších. Pokud si za autory svého projektu vyberete studio INT2architecture, máte jistotu, že zvládnou vytvořit hodně pohodlí za málo peněz.


Autor: INT2architecture

Realizace: 2015

Plocha:  62 m2

Místo: Saint-Petersburg I Rusko


 

I když to tak na první pohled nemusí vypadat, dispozice bytu je ve skutečnosti velmi jednoduchá. Vedle zdánlivě malého zádveří se nachází překvapivě prostorná šatna, kterou od hlavního obytného prostoru odděluje pouze stěna z betonových bloků. Hned vedle vstupu je i koupelna se sprchovým koutem a toaletou. V hlavní místnosti bytu se nachází vše od kuchyně a prádelny, přes jídelnu, až po relaxační prostor. Na pomyslném konci dispozice se nachází ložnice.

 

Rekonstrukce bytu v ruském městě Petrohrad proběhla za účelem jeho následného pronajímání. Bylo tedy od začátku jasné, že na vše je málo peněz a bude nutné hledat důmyslná řešení. Byly použity levné a dostupné materiály, návrhy nábytku využívaly různé fígle. Přidáním nožiček ke skříňkám ze švédského obchodního řetězce vznikl netradiční stolek pod televizi. Podobných nápadů je zde více.

 

„Mnoho uvažování v dnešní době směřuje k racionalitě a efektivnosti. Projevuje se to i v architektuře, kde jsou tyto tendence ještě podporovány jasnými technickými konstrukčními požadavky. Většinou je výsledkem jasné rozvržení plně opakovatelných jednotek. Málokdy se to však podaří naprosto dokonale a vzniknou pak různé, například rohové byty nepravidelných tvarů. Je to problém? Když se zamyslíme a za příklad si vezmeme právě interiér řešený ateliérem INT2architecture, dojde nám, že je to přesně naopak. Ta nepravidelnost a dynamika, které vznikly, nebo zalomení vnější stěny, dodávají prostoru neopakovatelnou atmosféru a tak i jasnou identitu. Racionalita je logická a rozumná, přesto však nepravidelnosti a výjimce nikdo nemůže vzít jejich kouzlo a unikátnost.“

Veškeré hygienické zázemí skrývá zelený „box“. Výrazný a netradičně tmavý odstín je použit i na jiných místech bytu, samotná zelená se pak odráží v různých detailech.

Při limitovaném rozpočtu samozřejmě nebyl prostor pro elegantní vestavěné spotřebiče. Chytrá nika však poslouží stejně dobře.

Strop je ponechán v naprosto surové podobě. Všimněme si nohou jídelního stolu. V každém rohu není jedna, ale rovnou čtyři.

Za stěnou z betonových tvárnic se nachází prostorná šatna. Ve vrchní části zdi jsou bloky použity tak, aby pouštěly světlo do přirozeně neosvětleného prostoru.

I díky většinovému použití světlých materiálů byt nepůsobí tmavým dojmem. Sezení je řešeno netradičně, pomocí dvou rozměrných sedáků.

I v ložnici, která je poměrně prostorná, je použita zelená barva. Pod oknem pokračuje stejný prvek jako v obytné místnosti. Jedná se o kombinaci skříněk a krytí radiátoru.

Stolek pod umyvadlo je navržen z počítačového stolu, jak jinak než opět ze švédského řetězce, a doplněn o dřevěné desky.

Dispozice je řešena tak, že se podařilo velmi efektivně nakládat s prostorem a minimalizovat obslužné plochy. Jediným netknutým místem bytu byl při rekonstrukci balkón. Ten je ponechán budoucím nájemníkům k účelu, který uznají za vhodný.