Proměna funkcionalistického bytu na multifunkční obytný prostor

Ondřej Bělica
24. Červen 2015

Bratislavské architektonické studio gutgut se pustilo do velkorysé přestavby bytu funcionalistického domu v centru Bratislavy, který v roce 1928 postavil architekt Clement Šilinger.

 

Jasným cílem autorů byla přeměna čtyř pokojového bytu v multifunkční prostor pro bydlení, umění, práci,..

 

Koncept spočívá v zachování původního půdorysu bytu jako hlavní vrstvy nového designu. Na svém místě zůstaly pouze dřevěné rámy dveří a některé části originální podlahy. Vše je doplněno novým zařízením, které reaguje na tradiční rozdělení na denní a noční zónu. 


Inspirujte se surovou historií propletenou se současnou slovenskou elegancí.

Architekti očistili byt od přebytečných příček a dali prostoru naprostou plynulost. Jediným dělícím prvkem se stává podlouhlé funkční jádro. To prostupuje skrze celý byt. Tento koncept člení otevřený prostor na klidovou a společenskou zónu.

Vstupem do bytu se ocitnete v jídelně, která je zakončená vysokým vestavěným jádrem, který slouží jako místo pro přípravu pokrmů. 

Polovina podlahy je zachována v původním stavu, druhá půlka byla nahrazena rudým gumovým povlakem, který vplouvá od předsíně, skrze jídelnu a kuchyni až do umývárny.

Klíčem projektu je citlivé spojení několika architektonických detailů. Kombinace bílého perforovaného plechu na subtilní kontrukci se surovým železobetonovým stropem tvoří zajímavou hru materiálů a světelných efektů.

Dřevěná konstrukce potažená perforovanými kovovými pláty působí jako papírová zástěna, vycházející z japonské tradice. Vnitřní strana tohoto segmentu nabízí řady úložných prostorů.

Tato " funkční zeď " rozčleňuje obytný prostor na denní a noční zónu. Toto nové rozdělení vytváří element, který zahrnuje šatní skříň, zázemí, praní a kuchyni zároveň.

Ložnice se nachází na protější straně zástěny a má naprosté soukromí s výhledem do samotného centra Bratislavy. Tento pokoj je zařízen velmi skromně, což má za důsledek vyjímečný pocit klidu a svobody.